Statima wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Bella2012
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bella2012

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Proszę o pomoc. Moja ciocia - 94 lata dostała wezwanie do zapłaty (list normalny wrzucony do skrzynki) z firmy STATIMA z informacją, że jest to dług w firmie VECTRA (kablówka, telewizja, internet). Umowa z VECTRĄ została rozwiązana w maju 2021 r. Dostałam potwierdzenie przyjęcia wypowiedzenia umowy z informacją, że na dzień wypowiedzenia umowy nie ma żadnych długów. Skąd wezwanie do zapłaty? Firma VECTRA nigdy nie przysłała żadnego ponaglenia o zaległościach (zresztą ich nigdy nie było). Jak powinnam się zachować? Poprosiłam mailowo o podanie informacji o rzekomym długu, jaki i z czego wynika zarówno VECTRĘ jak i Statimę? Jak się zachować? proszę o pomoc. STATIMA straszy sądem i proponuje rabat przy szybkim opłaceniu zaległości ... dziwne.

Wydaje się, że na ten moment ważne jest ustalenie czy faktycznie jakaś wpłata nie została dokonana i porównanie tego z własną dokumentacją przelewów. Najpewniej V. udzieli więcej informacji. Może będzie można napisać więcej o tej sytuacji gdy jakaś odpowiedź do Pani przyjdzie.

Vectra nie chce udzielić żadnych informacji, odsyła do Statimy. Statima natomiast enigmatycznie pisze o "umowie zbycia wierzytelności ze VECTRĄ z tytułu dokumentów księgowych"konkretów nie chce podać. Mam pismo potwierdzające, że w momencie rozwiązania umowy z firmą VECTRA nie było żadnych zaległości. Jak powinnam zareagować, bo czytam że STATIMA domaga się często zaległości, których nie ma faktyczne licząc na niewiedzę ludzi.

Dostałam potwierdzenie przyjęcia wypowiedzenia umowy z informacją, że na dzień wypowiedzenia umowy nie ma żadnych długów

Mam pismo potwierdzające, że w momencie rozwiązania umowy z firmą VECTRA nie było żadnych zaległości.

To na kiedy - bo to dwa różne momenty - było stwierdzone brak zaległości?
Czy masz dwa takie oświadczenia?
Po drugie czy po rozwiązaniu doszło do zwrotu sprzętu?

Rozwiązanie umowy było zrobione na koniec jej czasu określonego? Nie było tam żadnej kary umownej za wcześniejsze zerwanie kontaktu?

O jakiej kwocie mówimy? Jakieś rozliczenie salda z Vectra masz? Na ich eBOK jest do tego dostęp (jak był aktywowany).

Powrót