Status bezrobotnego a OWCA

• Autor wątku Autor wątku Almodis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Almodis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witajcie,

Sytuacja jest następująca. Jestem na stażu z Urzędu Pracy. Jest to staż 6 miesięczny, aktualnie mija 3 miesiąc w firmie X. Jednostka w której pracuje w ramach współpracy podpisała umowę agencyjną z Towarzystwem Ubezpieczeń. Postanowiono, że to ja mogłabym przejąć obowiązki z tym związane. Czyli zostałabym pracownikiem OWCA (osoba wykonująca czynności agencyjne). Musialam przejść szkolenie zorganizowane prze Towarzystwo Ubezpieczeń, a teraz czekam na wpisanie do rejestru przez KNF.

I cały czas mam pewne wątpliwości. Chodzi o mój status. Bo będąc na stażu muszę mieć status osoby bezrobotnej, czyli nie mogę mieć innej pracy zarobkowej. I to jest jasne. Z tytułu tego że będę OWCĄ nie będę otrzymywać prowizji, bo ona jest kierowana do agenta czyli firmy X. Tutaj czysto.

Ale wyczytałam, że w sumie żeby zostać OWCĄ trzeba przejść kilka etapów.
"Aby uzyskać pełnomocnictwo funkcji OWCA, należy:
1. zapisać się na wybrane szkolenie agencyjne, które trwa ok. 104 godzin; obecnie wprowadzane są rozwiązania e-learningowe; platformy szkoleniowe współpracują z największymi towarzystwami ubezpieczeń w Polsce pod czujnym nadzorem KNF;
2. zdać egzamin, który ma formę testu;
3. poczekać na oficjalne zezwolenie Komisji Nadzoru Finansowego;
4. podpisać umowę z agentem ubezpieczeniowym"

1 i 2 punkt mam odhaczony, 3 jest w trakcie pisania wniosku o wpisanie do rejestru, ale później jest 4 punkt o podpisaniu umowy. Czyli jak rozumiem umowy z firmą X. Mój staż będzie trwał jeszcze 3 miesiące, ale tak teoretycznie to ja nie jestem pracownikiem firmy X. Bo osoba będąca na stażu nie jest formalnie pracownikiem firmy, prawda? Czyli ostatni punkt leży. W takim razie mogę być OWCĄ? Czy dopiero po stażu jak podpiszę umowę o pracęz firmą X. Czy może jeśli bedę pełnic czynności agencyjne w tracie trwania stażu to mogę mieć nałożone jakieś kary z Urzędu Pracy? Albo w ogóle stracić możliwość stażu?

Mam nadzięję, że cokolwiek można z tego zrozumieć :)
Z góry dziękuję za pomoc.

Do tego dochodzi również, że jako stażystka:

1. Masz realizować plan stażu zatwierdzony przez Urząd Pracy. To ten plan ze spisem wykonywanych zadań, który podpisałaś, gdy rozpoczynałaś staż
2. Stażysta musi mieć opiekuna. Stażysta nie ponosi odpowiedzialności za popełnione błędy przy pracy.
3. Każda umowa (o pracę, zlecenie, dzieło) automatycznie kończy staż - nie jesteś już osobą bezrobotną, a jeśli nie jesteś bezrobotna, urząd przestaje wypłacać ci stypendium stażowe.

Czy po podpisaniu tego dokumentu na pewno dalej będziesz stażystką?

Co do planu stażu to nie mogę sobie przypomnieć takiego papierka, ale poszukam w dokumentach. A tak w ogóle to stanowisko jakie miałam mieć na stażu, a to co teraz mam robić jakby się rozjeżdża.
Co do opiekuna to teoretycznie jest osoba do tego przypisana.
To że każdy rodzaj umowy kończy staż to wiem.
Z tego co zdążyłam się zorientować to firma X w ogóle nic nie mówiła o podpisaniu umowy w związku z tymi ubezpieczeniami. Jedynie upoważnienie, czy jakoś tak. Bo firma X wychodzi z założenia że jak jestem stażystką i jak u nich wykonuje staż to w sumie mogą traktować mnie jak pracownika czyli wg nich mam prawo być OWCA. Ale to jak oni uważają a jak jest formalnie to dwie różne sprawy.

Powrót