Status bezrobotnego a pełnomocnictwo z firmy w UK

• Autor wątku Autor wątku Lukovsky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lukovsky

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam serdecznie,

Odnośnie działu - nie do końca pewien byłem w którym założyć temat, jako że mój problem (chyba) dotyczy co najmniej dwóch, dlatego zdecydowałem się na ten. W razie popełnienia przeze mnie błędu proszę o odpowiednie przeniesienie.

Słowem wstępu:
Mój brat pracuje, studiuje i ma założoną spółkę Limited (podobne do naszej z o.o.) w Londynie. Ma zamiar założyć drugą spółkę ltd (kompletnie inna branża, dlatego nie pod tą samą) i otworzyć oddział w Polsce, gdzie odbywałaby się cała produkcja i sprzedaż towarów. Aby ruszyć, odkupiłby stronę internetową innej spółki z o.o. w Polsce i ewentualnie produkty, zapłata fakturą vat na GOTÓWKĘ, ponieważ spółka Polska sądzi się obecnie z inwestorem-oszustem i jest zablokowana przez komornika (radziłem się w tym temacie tutaj: http://forumprawne.org/prawo-finansowe-podatkowe/661615-prywatne-konto-bankowe-spolka-z-o-o.html Ten temat jest rozwiązaniem jakie wymyśliłem, ale problem dotyczy innego działu dlatego nie kontynuuję tamtego).
Problem i pytanie:
Czy jeżeli brat wystawi mi pełnomocnictwo przede wszystkim do obsługi konta bankowego w Polsce i ewentualnie do innych rzeczy typu znalezienie lokalu itd, to czy ma to jakikolwiek wpływ na mój status bezrobotnego? Wydaje mi się że nie, ponieważ to tylko zwykle pełnomocnictwo, a nie umowa za którą pobierałbym jakiekolwiek wynagrodzenie.
Sprawa jest ważna dla mnie, ponieważ w ciągu najbliższych dni będę składać wniosek do PUPu o dotację na otworzenie własnej działalności gospodarczej. Szanse mam spore, bo pomysł i wkład są niezłe (w tym patent), dlatego nie chcę popełnić głupiego błędu i stracić tę możliwość.

Naprawdę bardzo docenię jakąkolwiek pomoc. Niestety nie stać mnie na doradztwo prawnicze, a w urzędach nie potrafili mi pomóc. Ciężko też znaleźć rozwiązanie tak specyficznej sytuacji w Internecie.

Pozdrawiam serdecznie.

Powrót