Status bezrobotnego a ubezpieczenie

• Autor wątku Autor wątku Machula
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Machula

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
szybkie pytanie jak to jest....po zarejestrowaniu w PUP jeśli są takie przesłanki pobieram zasiłek oraz mam ubezpieczenie zdrowotne tak?
Zasiłek wygasa bodajże po pół roku?
A co z ubezpieczeniem? jest cały czas "aktywne" mając status bezrobotnego nawet 5 lat? Czy też trwa tylko jakiś czas?
Jestem zarejestrowany od miesiąca i znajomy twierdzi ze ubezpieczenie też wygasa.
Dla mnie to trochę dziwne.
Dziękuje za pomoc!

Dopóki jesteś zarejestrowany w PUP, masz też ubezpieczenie zdrowotne. Znam takich co kilka ładnych lat są "bezrobotni" 😉

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

No właśnie dlatego mnie to dziwiło, że miałoby wygasać ubezpieczenie, z jakiej racji?
Czyli niezależnie od tego czy ktoś ma status bezrobotnego (jest zarejestrowany w urzędzie) rok, 2 lata czy..5 lat ma ubezpieczenie tak?
Jakby okres bytności nie ma tutaj znaczenia i nie ma ograniczeń.

Niektórzy to po prostu coś mówią a nie wiedzą u źródła może chodziło o zasiłek i ktoś z rozpędu połączył to z ubezpieczeniem i stąd takie informacje.

Dopóki nie stracisz statusu bezrobotnego masz ubezpieczenie zdrowotne które wygasa 30 dni po utracie tego statusu.

Zgadza się. Ubezpieczenie zdrowotne obowiązuje jeszcze przez 30 dni po utracie statusu osoby bezrobotnej.

Powrót