Status bezrobotnego a umowa zlecenie i dofinansowany kurs prawo jazdy

• Autor wątku Autor wątku juniorita
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

juniorita

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich.

Mam wielki problem i szukam pomocy - odpowiedzi. Jestem osobą bezrobotną bez prawa do zasiłku od września 2013. W grudniu 2013 Urzad Pracy wyslal mnie na kurs kat C który ukończyłem na poczatku 2014 roku. W lutym 2014 w ferie zimowe poszedłem dorobić na 11 dni na podstawie umowy zlecenie. Dodam ze cały czas byłem i jestem bezrobotny. Mamy teraz rok 2015 i dowiedziałem sie z forum że umowe zlecenie trzeba było zgłosić do 7 dni a minął rok :/. Co mam zrobić by uniknąć jakich kolwiek konsekwencji. Prosze o wadzą wiedze z pomocą.

juniorita napisał:
W grudniu 2013 Urzad Pracy wyslal mnie na kurs kat C który ukończyłem na poczatku 2014 roku.
Kurs ukończyłeś przed podjęciem zlecenia?

Kurs ukończyłem dokładnie 31 Grudnia 2013 bo później miałem egzamin ale to sie nie wlicza w kurs. Czyli przed umową zlecenie.

Ostatnia edycja:
juniorita napisał:
Czyli przed umową zlecenie.
I całe szczęście. Żeby wszystko było w porządku i żeby nie mieć w przyszłości problemów musisz teraz się wyrejestrować z podjęcia pracy zarobkowej (z datą luty`2014, tak jak zawarłeś umowę zlecenie) i zarejestrować ponownie z datą aktualną. Udaj się niezwłocznie do PUP i zgłoś, że rok temu pracowałeś w ramach umowy zlecenie. Od razu tego samego dnia spróbuj się ponownie zarejestrować. Posiadasz rachunek do umowy zlecenia lub zaświadczenie od zleceniodawcy o okresie świadczenia pracy i zarobkach? Będzie Ci to potrzebne do ponownej rejestracji.
Niestety, okres pomiędzy podjęciem zlecenia a rejestracją, którą dopiero dokonasz, będzie okresem, w którym nie należy Ci się ubezpieczenie zdrowotne, zatem jeśli w tym czasie korzystałeś z porad lekarskich trzeba będzie uregulować za nie należność z własnej kieszeni.

--> Rozumiem, czyli bede musiał rozliczyć się z NFZ czy bede musiał oddać składki zdrowotne Urzędowi Pracy ?

--> Czy samo wyrejestrowanie z Urzędu Pracy bez zgłaszania umowy-zlecenie zapewnia mnie, np. jeżeli po 3 miesiącach dojdą do tej umowy, że nie będę musiał zapłacić kare lub oddać należne składki ?

--> Czy jeżeli pracodawca podpisał ze mną umowę-zlecenie wiedząc, że jestem studentem a nie osobą zarejestrowaną jako bezrobotna to czy PUP do tego dojdzie ? (jestem studentem zaocznym)

Ostatnia edycja:
Temat zamkniety , wszystko wyjasnione w PUP :) Dziekuje za porady :)

Powrót