P
pl65
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 9
Wykonywałem umowę o dzieło w dniach 1-6 XII 2016 i 6 XII 2016 podpisałem rachunek. Z umowy wynika, że wynagrodzenie otrzymam w ciągu 20 dni od daty zakończenia umowy.
Chciałbym zarejestrować się jako bezrobotny, ponieważ nie wykonuję innych dzieł i zleceń. Jednak znalazłem poniższy punkt w informacjach kto jest bezrobotny.
Jeśli tak kiedy najwcześniej mogę pójść do PUP i zarejestrować się jako bezrobotny tak aby było to zgodnie z prawem?
Jeśli dobrze rozumiem najwcześniej mógłbym to zrobić 26 XII, czyli że to są święta to wobec tego 27 XII grudnia.
Chciałbym zarejestrować się jako bezrobotny, ponieważ nie wykonuję innych dzieł i zleceń. Jednak znalazłem poniższy punkt w informacjach kto jest bezrobotny.
- Przepis prawny:
Bezrobotny to:
...
9.nie uzyskuje miesięcznie przychodu w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę, z wyłączeniem przychodów uzyskanych z tytułu odsetek lub innych przychodów od środków pieniężnych zgromadzonych na rachunkach bankowych,
Jeśli tak kiedy najwcześniej mogę pójść do PUP i zarejestrować się jako bezrobotny tak aby było to zgodnie z prawem?
Jeśli dobrze rozumiem najwcześniej mógłbym to zrobić 26 XII, czyli że to są święta to wobec tego 27 XII grudnia.