Status bezrobotnego a wypłata z umowy o dzieło

• Autor wątku Autor wątku pl65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pl65

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Wykonywałem umowę o dzieło w dniach 1-6 XII 2016 i 6 XII 2016 podpisałem rachunek. Z umowy wynika, że wynagrodzenie otrzymam w ciągu 20 dni od daty zakończenia umowy.

Chciałbym zarejestrować się jako bezrobotny, ponieważ nie wykonuję innych dzieł i zleceń. Jednak znalazłem poniższy punkt w informacjach kto jest bezrobotny.

Przepis prawny:

Bezrobotny to:
...
9.nie uzyskuje miesięcznie przychodu w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę, z wyłączeniem przychodów uzyskanych z tytułu odsetek lub innych przychodów od środków pieniężnych zgromadzonych na rachunkach bankowych,

Jeśli tak kiedy najwcześniej mogę pójść do PUP i zarejestrować się jako bezrobotny tak aby było to zgodnie z prawem?
Jeśli dobrze rozumiem najwcześniej mógłbym to zrobić 26 XII, czyli że to są święta to wobec tego 27 XII grudnia.

Najwcześniej 7.12.2016 r.
W tym przypadku istotne jest to kiedy wykonywał Pan dzieło, a nie kiedy otrzyma Pan przysługujące za jego wykonanie wynagrodzenie. Zacytowany przez Pana przepis prawny dotyczy osiągnięcia przychodu z innych źródeł niż praca zarobkowa np. z tytułu wynajmu nieruchomości.

Poszukałem w Internecie i znalazłem wyrok NSA - I OSK 1123/07. Tam jest napisane:

Przepis prawny:
W tych okolicznościach, Naczelny Sąd Administracyjny pragnie podkreślić, że twierdzenia skarżącego jakoby z literalnego brzmienia przepisu art. 2 ust. 1 pkt 2 h ustawy wynikało zezwolenie dla osoby bezrobotnej do uzyskiwania przychodów z tytułu wykonywania umowy zlecenia, umowy agencyjnej, czy umowy o dzieło przy jednoczesnym zachowaniu warunku aby nie przekraczały one miesięcznie wysokości połowy minimalnego wynagrodzenia za pracę, są nieuprawnione.

Mój przychód jaki zostanie mi wypłacony z wspominanej umowy o dzieło jest wyższy niż połowa płacy minimalnej, ale niższy niż płaca minimalna. Mój tok myślenia podpowiada, że przychodem jest wszystko co podlega podatkowi dochodowemu. A tak będzie z przelewem z umowy o dzieło który dopiero dostanę.

Kosssz napisał:
W tym przypadku istotne jest to kiedy wykonywał Pan dzieło, a nie kiedy otrzyma Pan przysługujące za jego wykonanie wynagrodzenie. Zacytowany przez Pana przepis prawny dotyczy osiągnięcia przychodu z innych źródeł niż praca zarobkowa np. z tytułu wynajmu nieruchomości.

Jestem zdezorientowany, może po prostu nie dobrze rozumiem definicję przychodu.

Powrót