Status bezrobotnego mimo pracy na etat (+dotacje)

• Autor wątku Autor wątku Mateusz90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mateusz90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witajcie,
czy orientuje się ktoś czy pracując na pełnym etacie, pracodawca może mi zmienić rodzaj zatrudneinia lub dać jakąś umowe, tak abym mógł zarejestrować się jako bezrobotny (to wymóg starania się o dotacje na założenie działalności)?

Nie chcę rezygnować z pracy, ale chcę założyć swoją firmę (potrzebuje dotacji na rozwój), a następnie dalej pracować u obecnego pracodawcy - wtedy będę mu co miesiąc wystawiał faktury (b2b).

Właściwie w grę mogłaby wchodzić chyba tylko umowa o praktykę absolwencką. Odbywanie praktyki absolwenckiej nie stanowi przeszkody do nabycia oraz posiadania statusu bezrobotnego.
Oczywiście taka umowa jest obwarowana szeregiem ograniczeń:
- w momencie rozpoczęcia praktyki nie można mieć ukończonych 30 lat
- miesięczne wynagrodzenie nie może przekraczać dwukrotnej wysokości minimalnego
wynagrodzenia
- nie może być zawarta na okres łączny dłuższy niż 3 miesiące

Tyle tylko, ze to byłoby raczej podejrzane, gdyby Twój pracodawca najpierw rozwiązał z Tobą umowę o pracę by następnie zawrzeć umowę o praktykę absolwencką

Ostatnia edycja:
Witam,

Mam podobne pytanie dlatego kontynuuję wątek. Chciałbym uzyskać dofinansowanie z PUP na studia podyplomowe, które rozpoczynają się w kwietniu. Niestety dostałem ofertę pracy już od lutego/marca. Czy jeżeli początkowo będę odbywał w firmie praktykę absolwencką (do 3 miesięcy) to w tym czasie nie utracę statusu bezrobotnego i będę mógł ubiegać się o przyznanie dofinansowania do studiów? Proszę też o przesłanie przepisów dot. odbywania praktyki absolwenckiej.

Pozdrawiam

Średnio w takim razie to wygląda.

A jako pracownik na etacie mogę założyć własną działalność bez informowania o tym pracodawcy? Czy ma się to jakoś inaczej w przypadku rejestracji spółki z.o.o?

Powrót