V
Vadrouillle
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Mój przypadek w skrócie wygląda tak: pod koniec września 2014r. obroniłam magistra i tym samym zakończyłam swoją edukację, w urzędzie pracy chciałam zarejestrować się od początku lutego 2015 (bo zdawałam sobie sprawę, że kończy mi się ubezpieczenia zdrowotne obowiązujące 4 miesiące po zakończeniu studiów) i nie pracuję. Chciałam zarejestrować się w Warszawie, a pochodzę z innego rejonu Polski, w związku z czym pod koniec stycznia 2015 wymeldowałam się z domu rodzinnego, złożyłam wniosek o zmianę dowodu osobistego (bez adresu zameldowania/pobytu) i tym samym zrobiłam z siebie "bezdomną". 03.02.2015 skorzystałam z możliwości rejestracji w PUP przez internet (wysłałam im przez ich system wszystkie niezbędne skany dokumentów - zaświadczenie o wymeldowaniu, jeszcze ważny przez 3 mce stary dowód osobisty, odręcznie napisane oświadczenie o zamieszkiwaniu w Wawie od września 2014 i nie byciu zarejestrowaną w innym urzędzie pracy, zaznaczyłam również to w formularzu wyboru tak/nie w ich systemie, podałam adres korespondencyjny domu rodzinnego oraz dołączyłam dokumenty potwierdzające moją edukację). I okazało się że urząd przysłał (05.02.2015) mi decyzje o odmowie uznania mnie za bezrobotną na podstawie art. 2 ust.1 pkt 2 oraz art. 9 ust.1 pkt 14 lit. a ustawy z dnia 20 kwietnia 2004r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (tekst jedn. Dz. U. z 2015r., poz. 149) oraz art. 104 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. Kodeks postępowania administracyjnego (tekst jed. Dz. U. z 2013r. Poz. 267.). Odwołałam się (06.02.2015, do PUP trafiło 12.02.2015) od tego powołując się na to, że w rozporządzeniu ustawodawca przewiduje możliwość rejestracji osób bezrobotnych nieposiadających żadnego zameldowania a przebywających na terenie działalności danego urzędu pracy, podałam odpowiednie paragrafy i zaznaczyłam jaki jest mój aktualny adres zamieszkiwania i dlaczego podałam taki a nie inny adres korespondencyjny (nie mam możliwości meldunku w Wawie, a wolę aby urzedowa korespondencja trafiała do domu rodzinnego).
Pytanie 1. Czy dobrze zrobiłam odwołując się i czy mam rację twierdząc że przysługuje mi status bezrobotnego i tym samym ubezpieczenie zdrowotne?
2. Właśnie się pochorowałam i pilnie potrzebuje konsultacji z lekarzem. Czy mogę przyspieszyć proces rozpatrywania mego odwołania?
3. Co w przypadku kiedy trafiam do szpitala, a z winy urzędu nie przyznano mi statusu bezrobotnego i jestem bez ubezpieczenia i nie stać mnie na pokrycie kosztów leczenia?
Będę wdzięczna za wszelkie rady i sugestie.
Pytanie 1. Czy dobrze zrobiłam odwołując się i czy mam rację twierdząc że przysługuje mi status bezrobotnego i tym samym ubezpieczenie zdrowotne?
2. Właśnie się pochorowałam i pilnie potrzebuje konsultacji z lekarzem. Czy mogę przyspieszyć proces rozpatrywania mego odwołania?
3. Co w przypadku kiedy trafiam do szpitala, a z winy urzędu nie przyznano mi statusu bezrobotnego i jestem bez ubezpieczenia i nie stać mnie na pokrycie kosztów leczenia?
Będę wdzięczna za wszelkie rady i sugestie.