Status bezrobotnego po stażu

• Autor wątku Autor wątku piiottrek26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piiottrek26

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam 21 maja zakończyłem półroczny staż z urzędu pracy, po tym czasie podpisałem z pracodawcą umowę na pół roku. Po przepracowaniu tygodnia wyszła mi przepuklina więc napisałem wypowiedzenie. Nie chciałem na razie pracować fizycznie, musiałem udać się na zabieg. Najgorsze jest to że nie skontaktowałem się z urzędem pracy. Wczoraj dostałem list w którym jest napisane, że utraciłem stypendium i status bezrobotnego. Mogę to jakoś odwołać albo zarejestrować się jeszcze raz?

Ponownie zarejestrować się będziesz mógł dopiero po upływie okresu jaki widnieje w decyzji z UP.
Zrobiłeś błąd wypowiadając umowę o pracę. Mogłeś skorzystać ze zwolnienia lekarskiego. Straciłeś pracę, zasiłek chorobowy a nawet i prawo do świadczeń zdrowotnych.

piiottrek26 napisał:
Najgorsze jest to że nie skontaktowałem się z urzędem pracy. Wczoraj dostałem list w którym jest napisane, że utraciłem stypendium i status bezrobotnego. Mogę to jakoś odwołać albo zarejestrować się jeszcze raz?
Kiedy podpisałeś umowę z pracodawcą?
Dlaczego nie zgłosiłeś podjęcia pracy w ustawowym terminie 7 dni?
Od kiedy utraciłeś status bezrobotnego, zgodnie z nadesłaną decyzją (zakładam, że ten list, to decyzja orzekająca o utracie statusu, prawda) i z jakiego powodu? Czy w treści masz pouczenie o możliwości wniesienia odwołania?

Umowę podpisałem od razu po zakończeniu stażu, myślałem że nie muszę nic zgłaszać, dlatego że w bonie stażowym było że pracodawca ma obowiązek mnie zatrudnić. Utraciłem status bezrobotnego z dniem zakończenia stażu czyli 21 maj. ,,Uzadadnienie: z posiadanych dokumentów wynika że podjął Pan zatrudnienie ( inną prace zarobkową ). Zgodnie z przepisami ww. ustawy w takim przypadku następuje utrata statusu bezrobotnego''
,,Pouczenie: Od niniejszej decyzji przysługuje Panu odwołanie do Wojewody war-maz w Olsztynie w terminie 14 dni od dnia doręczenia ''

piiottrek26 napisał:
Utraciłem status bezrobotnego z dniem zakończenia stażu czyli 21 maj. ,,Uzadadnienie: z posiadanych dokumentów wynika że podjął Pan zatrudnienie ( inną prace zarobkową ). Zgodnie z przepisami ww. ustawy w takim przypadku następuje utrata statusu bezrobotnego'' ,,Pouczenie: Od niniejszej decyzji przysługuje Panu odwołanie do Wojewody war-maz w Olsztynie w terminie 14 dni od dnia doręczenia ''
Czyli z innego źródła PUP miał informację o podjęciu przez Ciebie pracy, być może od pracodawcy. Teraz, aby ponownie uzyskać status bezrobotnego musisz ponownie się zarejestrować, a w tym celu musisz przedstawić w PUP świadectwo pracy, jeśli była to umowa o pracę. Pracę podjąłeś w oparciu o umowę o pracę?

Tak posiadam umowę na pół roku. Ale po złożeniu wypowiedzenia umowy, nie dostałem żadnego świadectwa. Więc muszę udać się do mojego byłego pracodawcy po świadectwo pracy? I potem z tym do PUP od nowa się zarejestrować?

Czyli, tak do ponownej rejestracji niezbędne jest świadectwo pracy.

Powrót