Status bezrobotnego - ubezpieczenie, wątpliwości.

• Autor wątku Autor wątku człowiek_pracujący
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

człowiek_pracujący

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Cześć,
19.12. mija 30dni od rozwiązania mojej umowy o pracę. Obecnie nie pracuję ale aktywnie szukam pracy, jednak chcę mieć ciągłość ubezpieczenia zdrowotnego. Wiem, że w tym celu muszę być zameldowany w danym mieście, oraz udać się do Urzędu Pracy o przyznanie statusu osoby bezrobotnej, co mam zamiar zrobić w najbliższych dniach.

Proszę o informację, czy są jakieś minusy posiadania statusu bezrobotnego? Ja potrzebuję jedynie tego statusu dla komfortu, że jestem ubezpieczony - nie chcę aby urząd pracy szukał mi zatrudnienia itp. - słyszałem, że jeśli ten urząd skieruje mnie do jakiejś pracy a ja odmówię, to mnie skreślają - czy wtedy automatycznie tracę ubezpieczenie? Proszę o poradę, jak rozsądnie to rozegrać. Zależy mi wyłącznie na ubezpieczeniu. Nie chcę żadnych zasiłków itp. innych form pomocy, samo ubezpieczenie. Obecnie jestem w zaawansowanym etapie rekrutacji do firmy, w której pracę zacznę prawdopodobnie od lutego, więc nie będę akceptował jakiegoś zatrudnienia podsuniętego przez urząd pracy. Chcę jedynie ubezpieczenie.

Słyszałem, że można ubezpieczyć się w NFZ samemu podpisując z nimi umowę, jednak składka wynosi ok. 400zł co w mojej sytuacji jest sporym kosztem :/

Proszę o radę, jak rozsądnie załatwić ciągłość ubezpieczenia (nie płacąc), biorąc pod uwagę sytuację opisaną powyżej. Na podstawie umowy o pracę zatrudniony byłem nieprzerwanie od 01.08.12. do 19.11.16., płaciłem wszystkie składki i te inne rzeczy które odprowadza pracodawca.

Dziękuję uprzejmie za pomoc.
Pozdrawiam.

Z doświadczenia wiem, że minusów nie ma z wyjątkiem przymusowych wizyt w UP raz na bodajce 6 miesiecy. W Twoim przypadku radziłbym udać się do UP zarejestrować się (nuda i kolejka długa) i szczerze powiedziec, ze jestem tu po ubezpieczenie, od lutego mnei zatrudnią, więc nie potrzebuje zadnych pomocy w szukaniu pracy, pisaniu cv, bla bla bla, będę szukał pracy na własną rękę, a właściwie to już ją mam, tylko czekam do lutego na podpisanie umowy. Po podpisaniu umowy - musisz na abarot pojechać i się wyrejestrować. Procedura żmudna, ale chyba nei warto ryzykować, że coś się akurat wtedy stanie...

Dziękuję za szybką odpowiedź - wobec tego tak zrobię, mam nadzieję że się nie zdenerwują jak im powiem że chcę tylko ubezpieczenie;)
Pozdrawiam.

Spoko, nie sądzę, żenby miał się ktoś obrazić - to Twoje prawo ubiegać się o takie świadczenie. Szczerość jest cechą pozytywną - przecież mógłbyś oszukiwać i przyjąć taką ofertę, by nie stracić ubezpieczenia i zabrałbyś ją komuś, kto być może potrzebuje jej dużo bardziej. Nie ma się czego obawiać - urząd pracy jest jednym z nielicznych urzędów, który jest dla ludzi i działa zdroworozsądkowo - działa dla ludzi, a nie wymaga by to ludzie działali dla niego ;)!

Nie można zarejestrować się dla samego ubezpieczenia zdrowotnego. Rejestracja ma na celu poszukiwanie zatrudnienia - rejestrując się należy podpisać oświadczenie, że jest się zdolnym i gotowym do podjęcia zatrudnienia.
A zasiłek przysługuje jeśli spełnia się warunki jego przyznania, nie trzeba o niego specjalnie zabiegać czy wnioskować.

Ech, to co w takim razie radzicie abym zrobił...za kilka dni kończy mi się ubezpieczenie. Nową pracę podejmę ale dopiero prawdopodobnie w lutym. Nie wyobrażam sobie przez ten miesiąc nie być ubezpieczonym.
Więc, czy jeśli zarejestruję się jako bezrobotny (tylko mając na uwadze ubezpieczenie), a oni znajdą mi jakąś pracę za którą podziękuję (wydaje mi się to niemądre żebym zaczynał z góry narzuconą pracę z której i tak za moment zrezygnuję), to czy urząd "za karę" skreśli mnie z listy bezrobotnych i od razu anulują mi ubezpieczenie? A czy ono będzie ważne jeszcze jakiś czas?
Chodzi mi o to aby mieć zagwarantowane bezpłatne ubezpieczenie zdrowotne i dostęp do opieki medycznej w razie "W". Myślę, że jako człowiek który kilka ładnych lat opłacał wszystkie składki będąc zatrudnionym na podstawie umowy o pracę, mam do tego prawo....Wiem, mogę podpisać umowę z NFZ niezależnie, jednak nie chcę płacić im składki. Proszę, poradźcie jak to zrobić rozsądnie. Jak to już ktoś wyżej napisał - nie chcę odbierać oferty komuś, kto być może potrzebuje jej o wiele bardziej.
Dziękuję,
pozdrawiam.

Powrót