Status osoby bezrobotnej a sprzedaż mieszkania

• Autor wątku Autor wątku kawues
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kawues

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Od grudnia 2017r. byłam zarejestrowana jako osoba bezrobotna, ponieważ chciałam ubiegać się o dotację na założenie działalności gospodarczej. W lutym 2018r. sprzedałam mieszkanie (po ponad 5 latach jego posiadania, nie powstał z tego tytułu obowiązek podatkowy). Kiedy chciałam ubiegać się o dotację okazało się, że w związku ze sprzedażą mieszkania i osiągnięciem przychodu większego niż połowa minimalnego wynagrodzenia straciłam status osoby bezrobotnej i zostałam wykreślona z PUP.

W ustawie o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy jest napisane, że mogę osoba bezrobotna to osoba, która m.in. nie uzyskuje miesięcznie przychodu w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę, gdzie jako przychód rozumiemy przychody z innego tytułu niż zatrudnienie, inna praca zarobkowa, działalność gospodarcza, zasiłek lub inne świadczenie wypłacane z Funduszu Pracy, podlegające opodatkowaniu na podstawie przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych.

I tu rodzi się pytanie: Czy faktycznie UP miał prawo pozbawić mnie statusu osoby bezrobotnej w związku ze sprzedażą mieszkania?

Nie, jeśli przychód nie był opodatkowany. W ciągu 14 dni od daty otrzymania decyzji o wyrejestrowaniu, można się odwołać.

Powrót