Status osoby bezrobotnej po ukończeniu studiów.

• Autor wątku Autor wątku Markiewicz91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Markiewicz91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
mam pewne pytanie, na które od pewnego czasu nie mogę nigdzie uzyskać odpowiedzi.
Studia dzienne (pierwszy stopień) ukończyłem w połowie lutego bieżącego roku, czekam jedynie na wydanie mi dokumentów oraz świadectwa potwierdzającego, iż jestem absolwentem uczelni wyższej. Mam możliwość podjęcia stażu współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego w interesującej mnie branży. Abym mógł rozpocząć ww. staż muszę zarejestrować się w Urzędzie Pracy jako osoba bezrobotna. Moja uczelnia umożliwia mi podbicie legitymacji, która ważna byłaby aż do 31.10.2014r., mimo, iż nie planuję kontynuować studiów. Tutaj pojawia się moje pytanie. Czy ewentualne podbicie tego dokumentu koliduje z uzyskaniem statusu osoby bezrobotnej?
Z góry dziękuję za rozwianie moich wątpliwości oraz wszelkie odpowiedzi. :)

Ważna jest kwestia tego jak długo pozostajesz studentem. Wg mnie podbicie legitymacji do 31.10 zaświadcza o tym, iż jesteś studentem do 31.10 w związku z czym idąc tym tokiem myślenia uniemożliwia uzyskanie statusu osoby bezrobotnej - tym bardziej że zapewne chodzi o różnego rodzaju ulgi dla studenta - z których korzystanie przez osobę niebędącą studentem jest wyłudzeniem - nie polecam :)

Teoretycznie, studentem przestaję być w dniu obrony (tak mi się wydaje).
Według art. 2 ust. 1 pkt. 2 Ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy Dz. U. z 2008 r. Nr 69, poz. 415 z późn. zm. osoba bezrobotna to taka, która nie uczy się w szkole (z wyjątkiem trybu niestacjonarnego w szkole wyższej oraz uczącej się w szkole dla dorosłych).
Z punktu widzenia czysto praktycznego nie jestem już osobą uczącą się. Wątpliwa jest właśnie ta legitymacja. Co w przypadku, gdybym podjął naukę w szkole policealnej - dla dorosłych? Tam również wydawane są legitymacje, które uprawniają do takich ulg jak w przypadku legitymacji studenckiej.

Powrót