status świadka dla oskarżonego

• Autor wątku Autor wątku ciabatka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

ciabatka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry,
zostałam w sklepie oskarżona o kradzież. Po wezwaniu policji otrzymałam mandat w wysokości 500 zł z art. 119. Dopytując na koniec policjanta o kolejne kroki poinformował, że zostanę za jakiś czas wezwana w charakterze świadka. Tu pojawiają się moje dwa pytania:
- czy osoba oskarżona o wykroczenie może być powołana w charakterze świadka? czy jest to jakiś zabieg policji mający na celu zmylenie osoby oskarżonej?
- sprzedawca twierdził, że posiada nagrania z innego sklepu tej samej sieci na moją kradzież, ale system przetworzy wszystko dopiero za jakiś czas i dopiero przekaże dokładną informację policji. Czy w takiej sytuacji, nie wiedząc jeszcze czy w zdarzeniu doszło do wykroczenia czy przestępstwa (kryterium kwotowe), policjant może wystawić mandat? czy jeśli kwalifikacja czynu pozostanie na wykroczeniu to kwota mandatu może zostać zmieniona?

Mandat był za jedną kradzież (mandat przyjęty = nie da się nic zrobić, chyba że mandat był za nieistniejące wykroczenie, okazałoby się że to jednak przestępstwo, nie wykroczenie itp.), a ewentualna druga kradzież w innym sklepie to inna sprawa i to w niej chodzi o świadkowanie.

tylko co z tym statusem świadka? jaki sens ma taki status jeśli stawia się tej osobie zarzut?

Powrót