Status tymczasowego rezydenta w UK

• Autor wątku Autor wątku Basia28Birmingham
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Basia28Birmingham

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam problem z udowodnienie czy jestem tymczasowym rezydentem w UK. Po podjeciu pierwszej pracy wyrobilam Certyfikat w Home Office. Z drugiej pracy mam Home Office jednak pracodawca podal zla date rozpoczecia przeze mnie pracy(pozniejsza o 3 miesiace). Trzecia praca trwala 2 tyg. i nie mam certyfikatu z tej pracy. Czwarta trwala 3 tyg. i takze nie mam certyfikatu z tej pracy(praca u pierwszego pracodawcy, u którego wczesniej wyrobilam certyfikat). Kazda prace moge udokumentowac payslipami i pitami. Odprowadzalam skladki i z kazdej pracy rozliczylam sie z fiskusem. Wiem ze pracodawca ma obowiazek zgloszenia pracownika w ciagu miesiaca od 1 dnia zatrudnienia, a jak jest w przypadku gdy zatrudnienie jest krótsze niz miesiac? Czy sa na to jakies uregulowania prawne? Czy teraz moge zglosic te prace w Home Office i czy moge prosic Home Office o skorygowanie daty w moim certyfikacie z drugiej pracy? Prosze o porade. Mam nadzieje, ze ktos mi pomoze. Serdecznie pozdrawiam.

Wiem ze pracodawca ma obowiazek zgloszenia pracownika w ciagu miesiaca od 1 dnia zatrudnienia, a jak jest w przypadku gdy zatrudnienie jest krótsze niz miesiac? Czy sa na to jakies uregulowania prawne? - to nie do konca tak Basia - poniewaz to pracownik ma obowiazek rejestracji a nie pracodawca. Pracodawca ma obowiazek nie kontynuowac z toba kontraktu jesli nime dokonasz rejestracji. Pierwsyz miesiac pracy jest zawsze legalny. Ile czasu jestes w uk? Nakresl swoja sytuacje to poglowkujemy cus. JAkas rodzina w UK? Dzieci i w jakim wieku? Napisz daaty rozpoczecia, zakonczenia i rejestracji (jesli byla) kazdej z prac. Pozdro

Pierwsza praca 21.11.2006-20.04.2007(mam Certyfikat,pit)
Druga praca 21.04.2007-21.09.2007 (mam certyfikat z data rozpoczecia pracy 9 lipca, payslipy od daty 30 kwietnia i pit)Czy mam prawo prosic w Home Office o sprostowanie tej daty?Dodam ze moj pracodawca wyrabial mi tem Home Office i podal zla date.
Trzecia praca 17.09.2007-28.09.2007 (mam tylko pit i payslipy)
Czwarta praca 01.10.2007-19.10.2007 (mam pit i payslipy; to byl pracodawca u ktorego pracowalam w pierwszej pracy i mam home office tylko z tej pierwszej pracy)
Piata praca 24.10.2007-21.03.2008(mam certyfikat, pit i payslipy)
Pózniej mialam inne prace tymczasowe ale nie bylo ciaglosci 1 roku.

Dodam ze w UK jestem 4 lata, a pracowalam 3 lata. Chodzialam 1,5 roku do Collegu w UK. Obecnie robie wieczerowo kurs ksiegowosci. Szukam pracy i w zeszlym tygodniu otrzymalam decyzje z Job Center ze nie jestem tymczasowym rezydentem i nie mam prawa do zasilku dla osob poszukujacych pracy.

Powrót