Staw a koło wędkarskie

• Autor wątku Autor wątku raf08ca
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

raf08ca

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Niedaleko mojego domu i gospodarstwa jest staw Ok 8ha.
1 ha tego stawu to moja własność za która płace podatek.
Moje pytanie jest czy koło wędkarskie może normalnie korzystać z mojej części stawu?

Ostatnia edycja:
Bez zgody właściciela wody, koło wędkarskie nie może korzystać ze zbiornika.
Pozostaje kwestia wyjaśnienia na jakich zasadach koło korzysta z wody i czy rzeczywiście jesteś właścicielem części stawu.

Tak jestem właścicielem działaj na której znajduje się staw jest wpisana w księgę wieczysta którą jestem właścicielem.
Działała ziemia należy do mnie tylko pytanie do kogo należy woda?

Czy to jest na pewno staw czy może naturalny zbiornik wodny?
Jeżeli staw, to czy pozwolenie wodnoprawne na jego budowę i korzystanie z wód obejmuje również twoją działkę?? Jeżeli tak, to na jakiej zasadzie??
Jeżeli nie, to może piętrzenie wody jest zbyt wysokie i dochodzi do bezprawnego zalania Twojej działki.

Przepraszam za pomyłkę jest to naturalny zbiornik wodny.

Jeżeli jeszcze teraz okaże się, że jest to zbiornik z dopływem/odpływem i jest to wodą śródlądowa płynąca, to z mocy prawa wody takie nalezą do Skarbu Państwa, obecnie reprezentowanego przez Wody Polskie, który mogę te wody wydzierżawiać. Takie wody nie podlegają sprzedaży.
Sugeruję sprawdzenie w ewidencji gruntów jaki to jest użytek.
Jeżeli są to wody stojące, to ponownie proponuję zapytać u źródła, czyli w kole wędkarskim, na jakiej zasadzie korzystają z Pana własności.

Łukasz_SM napisał:
Jeżeli jeszcze teraz okaże się, że jest to zbiornik z dopływem/odpływem i jest to wodą śródlądowa płynąca, to z mocy prawa wody takie nalezą do Skarbu Państwa, obecnie reprezentowanego przez Wody Polskie, który mogę te wody wydzierżawiać. Takie wody nie podlegają sprzedaży.
Jeżeli są to wody stojące, to ponownie proponuję zapytać u źródła, czyli w kole wędkarskim, na jakiej zasadzie korzystają z Pana własności.

Na nakazie płatniczym mam:
- Grunty pozostałe-pod wodami pow. stojącymi

Łukasz_SM napisał:

Na nakazie płatniczym mam:
- Grunty pozostałe-pod wodami pow. stojącymi

Czyli proponuje Pan abym napisał pismo do PZW z zapytaniem na jakiej zasadzie korzystają z mojej części stawu.

Witam serdecznie,
Napisałem pismo do PZW. Otrzymałem pismo że nie posiadają żadnych dokumentów stwierdzających jakiekolwiek prawa do mojej działki.
W piśmie proszę o rozpatrzenie wniosku o dzierżawy wymienionej działki.

Proszę o poradę - czy mogę naliczyć wynagrodzenie za bezumowne korzystanie z nieruchomości? Jeśli tak, jak to naliczyć?

Orientujecie się Państwo jakie są stawki za dzierżawę takie gruntu?

Powrót