Stawiennictwo jako świadek sprawy karnej

• Autor wątku Autor wątku Krystalla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krystalla

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam.
Nie bardzo wiem, gdzie napisać moje zapytanie. Dostałam wezwanie do sądu oddalonego o kilkaset km w charakterze świadka w sprawie osoby, której nie znam. Nigdy w tym mieście nie byłam. Jestem sparaliżowana po wylewie, kompletnie niemobilna, od 10 lat nie opuszczam domu. Co powinnam w tej sytuacji zrobić?

ustawa kpk

Art. 177. § 1. Każda osoba wezwana w charakterze świadka ma obowiązek stawić się i złożyć zeznania.

§ 1a. Przesłuchanie świadka może nastąpić przy użyciu urządzeń technicznych
umożliwiających przeprowadzenie tej czynności na odległość z jednoczesnym
bezpośrednim przekazem obrazu i dźwięku. W (...) postępowaniu przed sądem – aplikant sędziowski, referendarz sądowy, asystent sędziego lub urzędnik zatrudniony w sądzie, w którego okręgu świadek przebywa.

§ 2. Świadka, który nie może się stawić na wezwanie z powodu choroby,
kalectwa lub innej niedającej się pokonać przeszkody, można przesłuchać w miejscu
jego pobytu.

Pozostaje Pani możliwie szybko skontaktować się telefonicznie z Biurem Obsługi Interesanta z powołaniem się na sygnaturę sprawy a następnie przesłać do sądu informację o stanie zdrowia. Po otrzymaniu od Pani informacji sąd sam zadecyduje co dalej.

Byrhtnoth napisał:
Pozostaje Pani możliwie szybko skontaktować się telefonicznie z Biurem Obsługi Interesanta z powołaniem się na sygnaturę sprawy a następnie przesłać do sądu informację o stanie zdrowia. Po otrzymaniu od Pani informacji sąd sam zadecyduje co dalej.

Dziękuję bardzo za odpowiedź, tak zrobię. Czy jest sens pisać w tym piśmie do sądu, że nie znam pozwanego i od 10 lat nie opuszczam domu, czy nie?

Krystalla napisał:
Czy jest sens pisać w tym piśmie do sądu, że nie znam pozwanego i od 10 lat nie opuszczam domu, czy nie?
Tak, możliwe że w ogóle sąd odstąpi od przesłuchania Pani jako świadka.

Krystalla

Wrzuciłem tobie przepis, a Byrhtnoth od siebie napisał co można dołączyć do pisma, ale bez tej drugiej "porady" gdyż

Art. 143. § 1. Spisania protokołu wymagają:
2) przesłuchanie ... świadka, ....;

także nic nie pisz poza wnioskiem o przesłuchanie w miejscu zamieszkania, bo to nie ma kompletnie wartości dowodowej w sprawie !!. Przepisy jasno stanowią że czynności protokolarnej nie można zastępować innymi zapiskami etc. Wszelkie jakieś pomysły papierowe mogą jedynie stanowić tzw załącznik do protokołu i tyle, a osoba i tak musi zostać przesłuchana. Gdyby tak można było robić to po co byłaby instytucja przesłuchania z odpowiednimi treściami itd. ?. To organ prowadzący etc. decyduje cl i jak i ma określone pytania do danej osoby, a od utrwalenia jest określony rodzaj dokumentu.

Byrhtnoth , nie wprowadzaj w błąd że sąd to i tamto tj nie wypowiadaj się w imieniu sądu i że jakieś słowo zapisane na kartce papieru cokolwiek znaczy. Osoba pytająca w jakiś sposób pojawiła się w materiałach i jest konieczność przesłuchania jej/jego jako świadka na określone okoliczności pod odpowiedzialnością karną.

Ty i ja tutaj piszący nie znamy sprawy, nie wiemy o co chodzi, nie wiemy kim jest tak naprawdę osoba pytająca i czy robi to we własnym interesie, czy w czyimś. Ot tak, nikt nie pojawia sie w materiałach danej sprawy. Częstokroć są pewne powiązania pomiędzy osobami z danej sprawy i część ludzi kombinuje. Są i sytuacje gdzie ludzie wstępnie nie kojarzą dopóki nie staną przed organem procesowym lub sądem.

Dlatego ograniczyć się do wskazania przepisu i tyle.

Pismo ma dotyczyć tylko i wyłącznie stanu zdrowia nieuniemożliwiającego osobiste stawiennictwo (wraz z dokumentacją potwierdzającą owy stan zdrowia nieuniemożliwiający to i tamto) w tamtejszym sądzie, wnosząc o wykonanie przesłuchania przez miejscowy sąd ... czyli tak jak wrzuciłem przepis z kpk.

Krótkie pismo gdzie należy wpleść treści z przywołanego artykułu o niemożności osobistego stawiennictwa obok okoliczności faktycznych. Wzory można odszukać w internecie gdy jest problem sklecenia kilku zdań.

W innych tematach u Krystalla przewija się jakiś komornik, jakaś windykacja. Czy ma to jakiś związek? gdyż bardzo tajemniczo została opisana tutaj sytuacja.

Witam.
Nie bardzo wiem, gdzie napisać moje zapytanie. Dostałam wezwanie do sądu oddalonego o kilkaset km w charakterze świadka w sprawie osoby, której nie znam.

czyli w jakiej sprawie tj o co ?. Może zostanie uchylony rąbek tajemnicy ?. A może chodzi o sprawę cywilną, a nie karną ?.

Mogę się domyślać dlaczego osoba pytająca jest z miejscowości A, gdzie sąd z miejscowości B rozpatruje sprawę ;) ale nie wszystko w jednym wrzucie.

qwertu70 napisał:
Byrhtnoth , nie wprowadzaj w błąd że sąd to i tamto tj nie wypowiadaj się w imieniu sądu i że jakieś słowo zapisane na kartce papieru cokolwiek znaczy.
Tak, sąd może odstąpić od przesłuchania świadka. I to właśnie napisałem. Nie wprowadzam w błąd a podanie przez pytającą informacji może pomóc sądowi w podjęciu decyzji co do przesłuchania. I jeszcze jedno - w swoim piśmie do sądu autorka tematu nie ma powodu powoływać się na jakikolwiek przepis.

Byrhtnoth napisał:
Tak, sąd może odstąpić od przesłuchania świadka. I to właśnie napisałem. Nie wprowadzam w błąd a podanie przez pytającą informacji może pomóc sądowi w podjęciu decyzji co do przesłuchania. I jeszcze jedno - w swoim piśmie do sądu autorka tematu nie ma powodu powoływać się na jakikolwiek przepis.

heheh. Czy ja gdzieś napisałem że ma przywoływać przepis ?. Doczytaj.

Co do pierwszej twojej części to .... buhaahahah. Sąd już podjął decyzję poprzez wysłanie wezwania !!. MA BYĆ PRZESŁUCHANA i tyle !!. Więcej - poprzedni mój wpis. Twoje wyobrażenie i mieszanie pytającej jest warte funta kłaka !!.

aaa. A ktoś jej zabroni wpisać konkretny art. ?. Gdzieś jest jakiś zakaz, skoro zna taki przepis ??. Osoba pytająca zadała takie pytanie po opisie swojej sytuacji zdrowotnej:

Krystalla napisał:
... Co powinnam w tej sytuacji zrobić?

to wrzuciłem podstawę do wnioskowania o to co jest w treści kpk !. A co jest punktem wyjścia dla pytającej gdyż już wie o co może wnioskować i jak ułożyć treść swojego pisma !!.

Powrót