Stawka godzinowa na umowie zlecenie

• Autor wątku Autor wątku jarek0991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jarek0991

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry.

Moja firma stosuje dziwne uniki, ciężko się dowiedzieć jaka dokładnie obowiązuje stawka godzinowa.
Po kolei. Pracuję w jednej firmie nieoficjalnie, oficjalnie robię w jednej firmie na umowę o pracę i w drugiej na umowie zlecenie. Branża ochroniarska. Po prostu firma chyba po to żeby sobie przerzucać nadgodziny na umowę zlecenie postanowiła na jedną firmę podpisywać umowę o pracę, a na drugą umowę zlecenie.

Tak więc robię na umowę o pracę, stawka najniższa 3010 zł brutto.

Oraz na umowę zlecenie, w umowie mam napisane, że stawka nie może być niższa niż najniższa krajowa oraz wynagrodzenie ma być wzajemnie akceptowalne.

Jako, że nie mam stałych godzin pracy, raz wyrobi się 250 godzin, raz 350, partia rządząca ciągle wprowadza jakieś zmiany podatkowe, moje szefostwo nie raczy jasno określić mi stawki, a wpływy na konto po przeliczeniu sobie pensji na godziny są co miesiąc inne to chciałbym po prostu wiedzieć ile ta najniższa stawka netto na godzinę przy umowie zlecenie wynosi

Tak jak napisałem, mam też umowę o pracę, także umowa zlecenie z tego co wiem w takim przypadku jest tylko obwarowana składką zdrowotną oraz podatkiem dochodowym.

Prosiłbym kogoś z Państwa o odpowiedź ile w takim przypadku powinna wynieść stawka godzinowa netto na umowę zlecenie na dzień dzisiejszy i po zmianach od 1 lipca (tzn tutaj też nie wiem, czy te zmiany obowiązują już za czerwiec, czy za lipiec czyli inna pensja będzie w sierpniu? Księgowa powiedziała mi, że obniżka podatku dochodowego zrównoważy się z podwyżką składki zdrowotnej i pensja nie wzrośnie - zarabiam 3010 brutto na umowę o pracę i NETTO 2000-3500 zł na umowie zlecenie -w zależności od przepracowanych nadgodzin w miesiącu danym). Czy w takim przypadku rzeczywiście moja pensja z tych dwóch umów się nie zmieni? W internecie widziałem wyliczenia że przy 5-8 tys zł brutto pensja wzrasta o około 70-40 zł.

Dziękuję za pomoc.

Bardzo bym prosił o odpowiedź. Uściślając, jaka jest obecnie i jaka była przed 1 lipca tego roku, najniższa godzinowa stawka na umowie zlecenie dla osoby pracującej jednocześnie na umowie o pracę.

Powrót