Staż a badania

• Autor wątku Autor wątku adzik225
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adzik225

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam mam bardzo ważne pytanie. Dwa tygodnie temu dostałam skierowanie z urzędu pracy na staż. Poszłam na rozmowę i tam pani mi powiedziała ze mnie przyjmie ale że muszę zrobić badania na skierowaniu napisała tak : pod warunkiem wykonania potrzebnych badan: Sanepid + medycyna pracy.
I gdy poszłam do urzędu pani mi powiedziała ze jak nie wykonam badań sanepidowskich to tam mi pani na skierowaniu musi napisać brak badań. Bo właśnie problemem jest to że nie mam możliwości finansowych by wykonać te badania sanitarno-epidemiologiczne czy jakoś tak a wiem że do nich potrzebne sa badania laboratoryjne w sanepidzie, za które muszę zapłacić, bo żadnego skierowania na badania nie dostałam od pracodawcy. Moje pytanie brzmi czy stracę status osoby bezrobotnej jeśli nie wykonam tych badań bo wychodzi na to, że za wszystko chyba muszę zapłacić z własnej kieszeni. Prosiłabym o konkretną odpowiedź czy ja to dobrze rozumiem czy jednak za badania płaci pracodawca i mam je normalnie wyrabiać bo już sama nie wiem :/

Na badania wstępne do podjęcia stażu kieruje pracodawca, bądź PUP - pod warunkiem, że posiada na ten cel środki finansowe. Natomiast ZAWSZE każdorazowo warunki odbywania stażu na skierowaniu określa pracodawca. Nie ma zatem możliwości, aby przyszły stażysta sam płacił za badania lekarskie (a nawet jeśli sporadycznie to się zdarza, to pracodawca powinien pokryć/zwrócić koszty tych badań). Jeśli pracodawca nie kwapi się do pokrycia kosztów badań lekarskich, to proszę z tym problemem udać się do PUP. Nie powinno być problemów w rezygnacją z rozpoczęcia z rozpoczęcia stażu z tego konkretnego powodu.

Ostatnia edycja:
Ale tu rozchodzi się o badania sanepid bo jak pytałam pani w PUP to mi powiedziała ze ona się sanepidem nie zajmuje i mam się pytać w sanepidzie ile za to zapłacę więc wywnioskowałam ze nie finansuje tego urząd a pracodawca nic mi nie mówił o tym że mi zwróci czy cokolwiek tylko że ma iść i zrobić a ja jak już pisałam nie mam możliwości wyłozenia tej kasy zeby oni mi to później zwrócili nawet. Więc czy to bedzie problem jak pójde na termin do pracodawcy który mi dał i powiem ze nie miałam możliwości wykonania badań sanepidowskich ?

A za Twoje badania lekarskie płaci PUP czy pracodawca? Bo książeczka sanitarno-epidemiologiczna jest tylko elementem, aby uzyskać ostateczne zaświadczenie od lekarza. Skoro PUP tego rodzaju badań nie finansuje (bo prawdopodobnie nie ma ten cel przeznaczonych środków finansowych), to obowiązkiem pracodawcy jest pokrycie kosztów tego rodzaju badań. Udaj się do pracodawcy i zapytaj o badania, jeśli odmówi możesz bez konsekwencji zrezygnować z tego stażu.

Powrót