Staż a ciąża

• Autor wątku Autor wątku k.1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

k.1988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, jestem na stażu z UP od maja i ma on trwać do listopada. Aktualnie przebywam na zwolnieniu lekarskim gdyż jestem w ciąży, czy pracodawca może wypowiedzieć umowę o staż?

Może wystąpić o przerwanie stażu do PUP z uwagi na brak możliwości realizacji harmonogramu stażu z uwagi na co prawda usprawiedliwioną, ale jednak nieobecność na stażu. Ostateczną decyzję podejmie PUP.

Podstawa prawna: § 9. 2. Rozporządzenia MPiPS z dn. 20.08.2009r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych: "Starosta na wniosek organizatora lub z urzędu, po zasięgnięciu opinii organizatora i wysłuchaniu bezrobotnego, może pozbawić bezrobotnego możliwości kontynuowania stażu w przypadku:
(...) 3) usprawiedliwionej nieobecności uniemożliwiającej zrealizowanie programu stażu
."

No w tym momenie ja też mam problem :/ Od 4 września wylądowałam na zwolnieniu lekarskim, ponieważ lekarz stwierdził że dalsza praca zagraża ciąży. Ogolnie staż odbywam w małym sklepie spożywczym. Zwolnienie mam do 1 pażdziernika a staż kończy się 27 pażdziernika . I tu moje pytanie czy gdyby lekarz dalej nie zezwolił na powrót do pracy to mogą zerwać umowe? Pracodawcy ogolnie zaczeli zachowywać sie dziwnie bo najpierw mi mowili zebym załatwiła zaświadczenie dla księgowej a teraz wzieli sobie dwie pracownice na czarno z myślą ze załatwią im na lewo grupy juz nie mowiac ze jak stazystka jedna wzieła zerwała miesień w plecach to po 46 dniach na zwolnieni nawet jej nie powiadomili o tym ze zerwali umowe a ona byla juz wtedy gotowa do powrotu .

Mogą wystąpić o przerwanie stażu do PUP i to PUP ostatecznie zdecyduje. Natomiast jeśli pracodawca będzie stał na stanowisku, że nie zrealizowałaś w pełni programu stażu (ponad 1,5 miesiąca nieobecności), to tak PUP przerwie staż.

Powrót