Staż, a ciąża?

• Autor wątku Autor wątku kaasiek23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaasiek23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Skończyłam właśnie trzeci miesiąc z półrocznego stażu, a właśnie dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Wiem, że należy mi się L4, ale co po stażu?Dalej jestem zarejestrowana jako bezrobotna?Dostanę becikowe? Zasiłek na pierwsze dziecko 500 plus?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

kaasiek23 napisał:
Wiem, że należy mi się L4,

Jest Pani w błędzie L4 a raczej ZUS ZLA nie należy się od tak ... o nim decyduje lekarz i wystawia wtedy gdy ciąża jest zagrożona lub pacjentka chora i niezdolna do pracy.

Kosssz, dziękuje za odpowiedzi.

Witam. Jestem na stażu od maja umowe mam do grudnia 2017 roku. Dowiedziałam się ze jestem w ciąży . Pracodawca podpisal umowe z min 3 miesiecznym zatrudnieniem po stażu . Chciałabym wiedzieć czy pracodawca musi przedluzyc umowę do konca macierzynskiego ??? jak to wyglada i na jakiej to zasadzie ? z gory dziekuje .

Mam delikatne, ale istotne w tej kwestii pytanie: jakie są Pani zamiary w stosunku do tego stażu? Ma go Pani zamiar odbywać do grudnia? Chodzi mi o to czy już na tym etapie zamierza Pani skorzystać z jakże chętnie wystawianych przez lekarzy zdrowym pacjentkom w ciąży czy też ewentualne ZUS ZLA przewiduje Pani tylko w sytuacji absolutnie koniecznej (zagrożenia ciąży)?
Staż bowiem może zostać przerwany nawet w trakcie zwolnienia lekarskiego, a wtedy postanowienia umowy stażowej wygasają.

Ostatnia edycja:
Powrót