staż a dodatkowa praca

• Autor wątku Autor wątku Matioso
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Matioso

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam
Aktualnie odbywam staż z powiatowego urzędu pracy na razie minęło 2 miesiące tego stażu. Pracuje jako organizator imprez sportowych , godziny pracy od 8do 16. Dziś otrzymałem propozycję trenowanie grupy młodzików w Miejskim Ośrodku Sportu i Rekreacji i mam pytanie czy mogę podjąć taką pracę czy odbywając staż nie mogę pracować gdzie indziej. Praca trenera w Miejskim Ośrodku sportu wiążą się z 2-3 razy w tygodniu i mecz w weekend. Proszę o pomoc w odpowiedzi na moje pytanie

Rozumiem, że będziesz to wykonywał odpłatnie tak? Jaki rodzaj umowy?

Tak odpłatnie , prawdopodobnie umowa zlecenie ale nie jestem pewny dopiero jutro będę wiedział dokładnie mam rozmowę. A jak forma umowy co coś innego wchodzi ,żeby nie rezygnować ze stażu

Świadczenie odpłatne pracy (np. na umowę zlecenie czy o dzieło) niezależnie od okresu trwania czy wysokości wynagrodzenia kwalifikuje się do zgłoszenia PUP jako podjęcie pracy zarobkowej. Na ten okres (trwania umowy) traci się status osoby bezrobotnej, a w tym przypadku prawo do odbywania stażu.

Podsumowując, nie ma możliwości pogodzenia odbywania stażu z wykonywaniem pracy. Albo się jest bezrobotnym albo świadczy się pracę.

Witam.

Jestem stażystą z ramienia Unii Europejskiej. Mam pytanie odnośnie dodatkowej pracy w czasie stażu. Oczywiście jako stażysta muszę mieć status osoby bezrobotnej, więc nie mogę wykonywać innej pracy zarobkowej. Jednak zagłębiając się w regulamin Powiatowego Urzędu Pracy
tutaj: Bezrobotny - status, utrata statusu, prawa i obowiązki - Powiatowy Urząd Pracy w Międzyrzeczu

Znalazłem coś takiego. Punkt 12.

BEZROBOTNY nie traci statusu osoby bezrobotnej jeśli
"Nie uzyskuje miesięcznie przychodu w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę, z wyłączeniem przychodów uzyskanych z tytułu odsetek lub innych przychodów od środków pieniężnych zgromadzonych na rachunkach bankowych".

Z kolei w umowie podpisanej między mną, a firmą organizującą staż widnieje zapis w prawach i obowiązkach Stażysty.

d) na dzień podpisywania niniejszej umowy spełnia kryteria dostępu do projektu, nie pozostaje w żadnym stosunku zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, umowy
cywiInoprawnej oraz nie prowadzi działaIności gospodarczej.

W związku z tym, czy stażysta pobierający stypendium stażowe może np. podpisać umowę o dzieło i legalnie pracować dodatkowo jeśli dochód wyniesie przykładowo 300-400 zł? Nawet mniej. Bardzo proszę o odpowiedź.

walek07 napisał:
czy stażysta pobierający stypendium stażowe może np. podpisać umowę o dzieło i legalnie pracować dodatkowo jeśli dochód wyniesie przykładowo 300-400 zł? Nawet mniej.
Nie ma takiej możliwości, ponieważ stażysta to w dalszym ciągu osoba bezrobotna, czyli niezatrudniona i niewykonująca innej pracy zarobkowej. Jeśli podpiszesz umowę o dzieło będzie to inna praca zarobkowa, nawet jeśli miałbyś za tę pracę otrzymać niewielkie pieniądze.

Fragment ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, który przytoczyłeś wyżej tj. nie uzyskiwania miesięcznie przychodu w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę dotyczy przychodów z innego źródła niż praca zarobkowa np. z tytułu wynajmu nieruchomości, alimenty itp.

Nadal nic to nie zmienia. Tutaj istotne jest nie to kiedy bezrobotny otrzyma wynagrodzenie, tylko sam fakt świadczenia pracy zarobkowej.
Podsumowując, nie można odbywać stażu i jednocześnie pracować czy też "dorabiać". Z chwilą podjęcia pracy nawet krótkotrwałej traci się status bezrobotnego i tym prawo do kontynuacji stażu.

Powrót