Staż a ilość godz. tygodniowo mniejsza od 40

• Autor wątku Autor wątku serenita
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

serenita

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam! W ubiegłym tygodniu rozpoczęłam staż. Wiem, że wedle przepisów powinnam pracować nie dłużej niż 8 godz. dziennie i nie więcej niż 40 godz. tygodniowo. I rzeczywiście pracuję 7 godz. dziennie - tak jak inni pracownicy - co daje 35 godz. tygodniowo. Z tym że osoby tu zatrudnione pracują na stanowiskach nauczyciel-bibliotekarz i bodajże obowiązuje ich karta nauczyciela, tymczasem moje stanowisko to pomoc bibliotekarza (dodam, że skończyłam studia o specjalności nauczycielskiej, jeśli ma to coś do rzeczy).
Nie chciałabym żadnych problemów w urzędzie pracy, gdy pójdę tam z listą obecności (na której jak byk są napisane godz. rozpoczęcia pracy i końca w danym dniu). Czy prawo dopuszcza możliwość krótszej pracy tygodniowo niż te 40 godz.? Może trzeba specjalną zgodę starosty? Ja mogłabym te brakujące godz. (czyli 5) przepracować w sobotę, wszak nie jest to święto (ale nie wiem czy na to też nie potrzeba zgody). Ogólnie wydaje mi się, że tutaj są kiepsko zorientowani w tych stażach (z 2 strony nie chcę "być mądrzejsza" od dyrekcji i dajmy na to podpytywać=podkablowywać w up).
A zatem: te 35 godz/tydz. są realne dla stażysty?
W razie czego grozi mi obcięcie stypendium? odrobienie godzin?

Nic Ci nie grozi. Przepisy mówią tylko że ma być nie więcej niż 8/40 i ten warunek masz spełniony. Pracodawca organizujący staż przedstawiał jego program (w tym godziny) urzędowi pracy, a ten go zatwierdził, więc Ty nie masz się czym martwić.

Dzięki za "pocieszenie". Tak bardzo się tym nie przejmowałam do czasu, aż zostałam zapytana przez jedną panią, czy nie powinnam zostawać dłużej niż one, bo "pracuję na innych zasadach"... [notabene opiekunka stażu kazała się nie przejmować uwagami ;)]. Uf, nadgorliwość...

megane napisał:
Pracodawca organizujący staż przedstawiał jego program (w tym godziny) urzędowi pracy, a ten go zatwierdził
Oczywiście zakładając, że było tam właśnie 7/35... gorzej jeśli program przewiduje 8/40 :)

Powrót