Staż a jednorazowe środki na założenie firmy

• Autor wątku Autor wątku krzysek1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysek1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry.
Staram się o dotacje na rozpoczęcie działalności. Wczoraj dostałem decyzje odmowną a w niej czytam, że:

"Przy rozpatrzeniu wniosku Komisja ds. opiniowania wniosków wzięła pod uwagę ograniczone środki finansowe na ten cel w bieżącym roku. Ponadto Urząd dysponuje w bieżącym roku środkami w ramach projektu "Droga do sukcesu" (poddziałanie 6.3.1 POKL), w ramach którego był już Pan skierowany na staż, dlatego nie może Pan otrzymać już dofinansowania w ramach tego samego programu." - od siebie dodam, że na stażu byłem w 2009 r.

Wiem, że od tej decyzji nie można się odwołać, ale czy mogę na przykład zażądać wskazania podstawy prawnej tego uzasadnienia? I co jeżeli okaże się, że takiej podstawy nie ma? Piszę dlatego, że zanim się tam wybiorę ponownie, chciałbym mieć jakąś wiedze na ten temat. Telefonowałem wczoraj do UP z zamiarem wyjaśnienia tego, ale jak zatoczyłem koło i po kilku przełączeniach między pokojami trafiłem znowu na panią, która przełączyła mnie za pierwszym razem - zrezygnowałem.

krzysek1 napisał:
Wiem, że od tej decyzji nie można się odwołać
A na pewno jest to decyzja administracyjna czy może pismo urzędowe? Czy w treści jest pouczenie o możliwości wniesienia odwołania?

Ta decyzja nie jest decyzją administracyjną, odwołanie nie przysługuje. Można jedynie złożyć wniosek ponownie. Przecież napisałem, że nie można się odwołać.

krzysek1 napisał:
Przecież napisałem, że nie można się odwołać.
Przepraszam, źle przeczytałam.
Zatem odwołanie nie przysługuje, ale też nikt ci nie zabroni... pisać pisma o wyjaśnienie okoliczności odmowy (i podanie podstawy prawnej) albo składać ponownie wniosek. Twoje prawo.
krzysek1 napisał:
dlatego, że zanim się tam wybiorę ponownie, chciałbym mieć jakąś wiedze na ten temat.
W takim razie poszukaj trochę o na forum na temat ponownego uczestnictwa w projekcie unijnym realizowanym przez PUP. Przesyłam Ci kilka linków:http://forumprawne.org/bezrobocie/517425-staz-po-dotacjach-na-otwarcie-dzialalnosci.html, http://forumprawne.org/dyskusja-ogolna/194790-staz-z-efs-tylko-raz.html.
Zasadą projektów unijnych realizowanych przez PUP-y jest objęcie wsparciem jak najszerszej grupy bezrobotnych, a wiec w praktyce oznacza to jednorazowy udział bezrobotnego w projekcie... niezależnie od formy wsparcia tzn. szkolenia, stażu, jednorazowych środków na podjęcie DG itp. Ty w nim już raz uczestniczyłeś, stąd powód odmowy.

Rozumiem, tylko jeżeli to jest prawda, to jaki ma sens ponowne składanie wniosku? Jaki jest sen w ogóle rejestrowania się w bezrobociu? Przecież tam wszystko jest w ramach POKL - szkolenia, kursy, staże, refundacja kosztów itp. To jest tak, jak powiedziała mi pani, kiedy dzwoniłem na infolinie ESP, że ciężko znaleźć bezrobotnego, który nie nie był objęty wsparciem w ramach jakiegoś projektu. Ok, dzięki za zainteresowanie.

krzysek1 napisał:
Rozumiem, tylko jeżeli to jest prawda, to jaki ma sens ponowne składanie wniosku?
Szczerze? Żaden. Jest to po prostu twoje prawo, nawet jeśli szanse są żadne.
krzysek1 napisał:
Jaki jest sen w ogóle rejestrowania się w bezrobociu?(...) Przecież tam wszystko jest w ramach POKL
Zależy czego oczekuje bezrobotny po rejestracji. Bo jeśli "wiecznych" staży czy "wiecznych" szkoleń czy też ofert prac społecznie użytecznych, które niestety cieszą się większym zainteresowaniem niż oferty pracy...to rzeczywiście może się rozczarować. Poza tym środki unijne w ramach POKL, to nie są jedyne środki jakie PUP może pozyskać.
Może warto przemyśleć migrację do innego regionu - hojniej obdarzonego w oferty pracy bądź w środki finansowe.

Ostatnia edycja:
Powrót