staż a L4 przekraczające umowę o staż, ZUS

• Autor wątku Autor wątku kluska31
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kluska31

Użytkownik
Odpowiedzi
78
Witam, mam pytanie, czy będąc na stażu unijnym mogę przedstawiać zwolnienie lekarskie? I co jeśli zwolnienie będzie trwało dłużej, niż umowa, czy w takim przypadku po końcu umowy dalej ZUS będzie wypłacał pieniądze za zwolnienie?

kluska31 napisał:
czy będąc na stażu unijnym mogę przedstawiać zwolnienie lekarskie?
Zwolnienie lekarskie jest skutkiem choroby i związanej z nią niezdolności do wykonywania pracy. Choroba nie wybiera i staż unijny też przed nią nie chroni... zatem zwolnienie lekarskie na druku ZUS ZLA jest jak najbardziej honorowane i usprawiedliwia nieobecność na stażu.
kluska31 napisał:
... co jeśli zwolnienie będzie trwało dłużej, niż umowa, czy w takim przypadku po końcu umowy dalej ZUS będzie wypłacał pieniądze za zwolnienie?
Jaki podmiot wypłaca stypendium?

kluska31 napisał:
Projekt Unii Europejskiej
To nie jest płatnik składek. Projekt jest współfinansowany przez UE, ale kto jest jego realizatorem/beneficjentem? Tzn. jaka instytucja przelewa Ci stypendium?

Aha rozumiem, w takim razie jest to wopr

Podbijam temat.
Napisałam do zusu z prośbą o informację na temat zwolnienia lekarskiego po ustaniu umowy o staż. Poza całą formułką kiedy zasiłek i w jaki sposób jest przyznawany, Pani napisała na końcu:
"Osoba bezrobotna, która została skierowana na staż przez Urząd pracy nie podlega ubezpieczeniu chorobowemu. W takiej sytuacji nie ma prawa do zasiłku chorobowego w czasie trwania tego stażu jak również nie ma prawa do zasiłku po zakończeniu stażu.".

Staż, na który zostanę skierowana nie jest z Urzędu pracy, czy to ma jakieś znaczenie? Czy wystarczy dowiedzieć się w WOPR czy będą odprowadzane składki na ubezpieczenie chorobowe?
Proszę o odpowiedź.

Powrót