Staż a nadgodziny

• Autor wątku Autor wątku Koralina18
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Koralina18

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Od maja przebywam na stażu. Problemy pojawiły się w lipcu i sierpniu, tz w lipcu pracowałam w każdą sobotę i niedziele, i miałam tylko jeden dzień wolny w tygodniu. Pod koniec miesiąca dostałam tylko x zł, śmiech na sali Zaczęłam się pytać paru osób i potwierdzili że to są nadgodziny i powinnam dostać o wiele więcej. Ja jednak nie upomniałam się i postanowiłam poczekać i zobaczyć jak będzie wyglądał kolejny miesiąc. I niestety podobnie było ale teraz parę razy pracowałam w porze nocnej i też niewiele miałam wolnego. Aha, a do piątku tz w dni robocze pracowałam normal , 8h) I na początku września upomniałam się jak to jest, ale dowiedziałam się tylko że za pracującą niedzielę i sobotę mam wolne.. Więc odp że powinnam mieć normalnie wolne + to co pracowałam w te dni. Mogłam się nie zgodzić no ale wybieram się na studia i dlatego zgodziłam się no i tak w kółko toczyła się rozmowa bez sensu
I tu właśnie szukam pomocy jak skutecznie, jakich argumentów użyć żeby utrzymać swoje zdanie i że są to nadgodziny i powinnam dostać za to wynagrodz i wgl. ( a pracodawca ma naprawdę ciężki charakt, ; /
Z góry bardzo dziękuję za każdą pomoc

Ostatnia edycja:
Proszę przeczytać jeszcze raz pouczenie, jakie dostałaś przed podjęciem stażu.

Stażysta nie jest pracownikiem, zatem niepodlega pod Kodeks Pracy.
Przede wszystkim stażysta nie może odbywać stażu w weekendy (chyba że PUP wyraził zgodę) oraz powyżej 8 godz dziennie/ 40 godz tyg. oraz otrzymywać jakichkolwiek pieniędzy poza stypendium, które wypłaca Urząd Pracy.

Koralina18 napisał:
I tu właśnie szukam pomocy jak skutecznie, jakich argumentów użyć żeby utrzymać swoje zdanie i że są to nadgodziny i powinnam dostać za to wynagrodz i wgl.
Niestety, nie ma Pani ani argumentów, ani racji.
Przed przystąpieniem do stażu na pewno została Pani poinformowana o zasadach realizacji stażu u organizatora stażu m.in. o tym iż stażyście:
- nie wolno przyjmować żadnego innego wynagrodzenia poza stypendium z PUP,
- nie wolno przekraczać normy 40 godz. tygodniowo,
- nie wolno bez zgody PUP realizować stażu w niedziele, święta i w porze nocnej,
- dni wolne przysługują w wymiarze 2 dni po każdych 30 dniach kalendarzowych odbywania stażu.
Koralina18 napisał:
Mogłam się nie zgodzić no ale wybieram się na studia i dlatego zgodziłam się no i tak w kółko toczyła się rozmowa bez sensu
Mogła i powinna się była Pani nie zgodzić. Pazerność nie popłaca.

Powrót