staż a odrabianie czasu?

• Autor wątku Autor wątku Hurrem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hurrem

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Cześć ;)

Jestem stażystką, niedawno zaczęłam - 2 tygodnie temu. W ciągu tych dwóch tygodni zwolniłam się godzinę, ponieważ miałam wizytę u lekarza oraz drugim razem jak musiałam podejść w godzinach pracy do księgarni po książkę (piszę pracę dyplomową a owa "wyprawa" zajęła mi ok 40 minut). Dziś szef mi powiedział, że nie ma nic przeciwko jeśli muszę się zwolnić ale muszę potem odrobić ten czas :-o pytam się go kiedy a on, że to ja sama muszę zdecydować. Czy on ma takie prawo? Z tego co mi mówili w PUP podczas podpisywania umowy wywnioskowałam, że mogę swobodnie w godzinach pracy [na stażu] wyjść na rozmowę kwalifikacyjną i ogólnie załatwiać swoje sprawy

Musiałaś coś źle zrozumieć... w PUP. Na stażu masz pracować w dniach i godzinach ustalonych przez organizatora i zatwierdzonych przez PUP, a nie załatwiać swoje sprawy osobiste, a tym jest wizyta u lekarza, wizyty w księgarni/bibliotece czy też rozmowy kwalifikacyjne itp.
Zatem tak, pracodawca ma jak najbardziej prawo żądać od Ciebie niezwłocznego odpracowania wyjść prywatnych.

Powrót