Staż a podjęcie studiów

• Autor wątku Autor wątku ouninpohja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
O

ouninpohja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam pytanie, czytałem różne wątki na forum ale żaden jednoznacznie nie określa i nie rozwiewa moich wątpliwości.

Zapisałem się na staż z PUPu, za który płacić mi będzie Unia i od 1 sierpnia zaczynam. Staż ma trwać 3 miesiące (sierpień, wrzesień, październik). W międzyczasie złożyłem podanie na studia, których to rekrutacja trwa do 30 września. Od ilości chętnych zależy czy pójdę na studia dzienne (pierwszy wybór) czy na zaoczne jeżeli na dzienne będzie za mało chętnych.

Moje pytanie brzmi następująco: czy mogę odbyć staż przez 2 miesiące (sierpień, wrzesień) gdy to nie będzie kolidować ze studiami, a w październiku, jeżeli dostanę się na dzienne, zrezygnować z miesiąca stażu, bez ponoszenia konsekwencji finansowych? (pomijam status bezrobotnego, który automatycznie zostanie mi odebrany) :)

To po co w ogóle ten staż podejmujesz.. skoro nie masz zamiaru w konsekwencji pójść do pracy?
Staż to droga BEZROBOTNYCH do znalezienia zatrudnienia, a nie sposób na zarabianie przez młodzież (pod pretekstem podjęcia w późniejszej perspektywie pracy zarobkowej) na wyjazd na wakacje...
Daruj sobie i odstąp miejsce naprawdę poszukującym pracy...

Ostatnia edycja:
Ja jednak prosiłbym żeby odpowiedzieć na moje pytanie. :) Staż załatwiłem sobie sam i nikomu miejsca nie zabrałem. Proszę o odpowiedź na moje pytanie, a nie dawanie mi lekcji umoralniających, pozdrawiam! :)

ouninpohja napisał:
załatwiłem sobie sam i nikomu miejsca nie zabrałem.
Żartujesz sobie? Na Twoje miejsce są setki innych bezrobotnych (może odrobinę mniej przedsiębiorczych, ale równie chętnych), którzy prawdopodobnie w wyniku stażu znajdą zatrudnienie.
I tym samym opłacamy (płatnicy składek) Twój staż, który z góry nie przyniesie oczekiwanego skutku, tj. PODJĘCIA PRACY.

Nie oczekuj, że na FORUM PRAWNYM otrzymasz poradę jak skutecznie "doić" podatników.
Temat uważam za wyczerpany.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót