Staz a problem z urlopem

• Autor wątku Autor wątku Anna208a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anna208a

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam obecnie jestem na stazu który koncze z ostatnim dniem grudnia i mam problem z urlopem . Mam osiem dni urlopu który chce wykorzystac przed swietami ale gdy moja szefowa sie o tym dowiedziała powiedziała że nie da mi tyle dni a jedynie moge sobie wziasc dwa dni pod rzad a przed swietami da mi urlop w wigilie bo bedzie krocej czynne i w sylestra a reszte mam teraz wybrac . Tylko ze ja tego urlopu teraz nie potrzebuje jest mi bardzo potrzebny przed swietami . Dodam że od poczatku siedze sama w sklepie bez opiekuna czasami chodze w soboty i zawsze gdy chce wolne to musi byc w taki dzien aby szefowej pasowalo . Moze ktos mi pomoze co mam robic bardzo prosze o pomoc

Witam, jako stażysta nie masz obowiązku chodzenia do pracy w soboty. A z udzieleniem dni wolnych niestety jest tak, że to pracodawca musi wyrazić zgodę i stwierdzić czy mu to odpowiada czy nie. Tak czy tak, dni wolne Ci się należą. Proponuje jeszcze raz przeprowadzić rozmowę z pracodawcą. W ostateczności, jeśli Twoja szefowa będzie Ci robić problemy, możesz kontaktować się z Urzędem Pracy. Zarówno Ciebie jak i Pracodawcę obowiązuje pewne prawo i regulamin zawarty w umowie stażowej. Pozdrawiam

Wiem ale czy pracodawca moze mi go wtedy nie dac

Ale za kazdym razem jest problem z urlopem zawsze musi byc tak aby jej pasowało

Może się nie zgodzić na udzielenie dni wolnych, akurat w tym czasie kiedy Tobie odpowiada. Jednak powinien to konkretnie uargumentować.

U niej argument jest taki ze albo jej sie nie chce siedziec albo ma wyjazd .

Znam ten typ pracodawcy. Proponuje nie walczyć na siłę i dotrwać do końca stażu.

Tak ale bardzo potrzebuje wtwdy tego urlopu wiec postanowiłam wybrac sie do uzedu moze tam mi cos doradza

Dodam ze w tym miejscu nie mam dostepu do wody pitnej bo ta która jest nie nadaje sie do niczego .

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Proszę złożyć wniosek o udzielenie dni wolnych na piśmie i zażądać od pracodawcy sprecyzowania także w formie pisemnej powodu odmowy. Z takim dokumentem proszę udać się do PUP i zgłosić brak możliwości skorzystania z przysługującego Pani uprawnienia.

Witam rozmawiałam wlasnie z szefowa i powod odmowy jest taki jak to powiedziala za duzo dni w jednym tygodni

Powrót