Staż, a studia podyplomowe

• Autor wątku Autor wątku iness90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iness90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Zgodnie z regulaminem staż przysługuje osobom bezrobotnym do 25 roku życia oraz bezrobotnym do 27. roku życia, o ile nie minęło 12 miesięcy od ukończenia przez nią szkoły wyższej. We wrześniu kończę 25 lat, a w październiku mija rok od ukończenia przeze mnie studiów magisterskich. Aktualnie jestem w trakcie studiów podyplomowych, które kończą się w czerwcu. Chciałam zapytać czy po ukończeniu tych studiów nadal mogę przez 12 miesięcy ubiegać się o staż? Czy studia podyplomowe zaliczane są do wymienionych w regulaminie szkół wyższych?

Wiem, że staż przysługuje różnym grupom osób bezrobotnych. Podałam te dwie grupy bo akurat się do nich się zaliczam. Nie wiem tylko w jaki sposób traktuje się studia podyplomowe? Czy zaświadczenie o ukończeniu studiów podyplomowych zalicza się do wymienionego w regulaminie świadectwa lub innego dokumentu poświadczającego ukończenie szkoły wyższej? czy po ukończeniu studiów podyplomowych także przez rok mogę starać się o staż?

"Studia podyplomowe – forma kształcenia, na którą są przyjmowani kandydaci posiadający kwalifikacje co najmniej pierwszego stopnia, prowadzona w uczelni, instytucie naukowym Polskiej Akademii Nauk, instytucie badawczym lub Centrum Medycznym Kształcenia Podyplomowego, kończące się uzyskaniem kwalifikacji podyplomowych" - Ustawa z dnia 27 lipca 2005 r. Prawo o szkolnictwie wyższym.
Studia podyplomowe, to nie wyższe. Na skutek ukończenia studiów podyplomowych nabywasz umiejętności i kwalifikacje w danym kierunku kształcenia (na które nie zostałabyś też przyjęta bez ukończenia choćby studiów I stopnia), które zostaną potwierdzone świadectwem, ale nie są to studia wyższe.
Ukończenie studiów podyplomowych przed ukończeniem 27 roku życia nie uprawnia zatem do 12 miesięcznego stażu, jeśli w dniu rozpoczęcia programu minęło już 12 miesięcy od ukończenia studiów wyższych.

Ostatnia edycja:
Powrót