staż a swiadczenia na dziecko

• Autor wątku Autor wątku sokolos86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sokolos86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam Was serdecznie,

Do tej pory tylko czytałem ale potrzebuje poważnej pomocy więc zakładam ten temat.

Moja narzeczona jest na stażu z urzędu pracy już 3 miesiąc i z pracy jak na razie jest bardzo zadowolona. Jest to staż w prywatnym sklepie.

Okazało się w zeszłym tygodniu, że jest w ciąży. Wiem, ze na stazu nie przysługuje zbyt wiele świadczeń i stąd moje pytania:

1/ czy obecny pracodawca ma obowiązek dać jej umowę o prace a nie stażową?
2/ co powinniśmy teraz zrobić by mogła dalej pracować ale gdy przyjdzie czas porodu by należał się jej urlop macierzyński?

Proszę o porady i pomoc jak rozwiązać tą sprawę bo nie chcemy zostać za 8 miesięcy tylko na jednej wypłacie.
Za wszelkie pomocne rady bardzo Wam dziękuje!

sokolos86 napisał:
1/ czy obecny pracodawca ma obowiązek dać jej umowę o prace a nie stażową?
przyjął na siebie takie zobowiązanie w umowie z Urzędem pracy?

Agnieszka3M napisał:
przyjął na siebie takie zobowiązanie w umowie z Urzędem pracy?

Niestety nie ma takiego zapisu w umowie. Umowa została spisana przez Urząd Pracy.

Nie ma żadnej drogi alternatywnej? Jeśli dziewczyna zajdzie na stażu w ciążę to już jest zdana tylko na siebie?

sokolos86 napisał:
Niestety nie ma takiego zapisu w umowie. Umowa została spisana przez Urząd Pracy.
w umowie pomiędzy pracodawcą a Urzędem (nie pomiędzy Twoją dziewczyną)

sokolos86 napisał:
zdana tylko na siebie
ma Ciebie

w którym miesiącu będzie jak zakończy się staż?

trochę późno, niech szuka zatrudnienia na umowę o pracę

Obawiam się, że w tej sytuacji ciężko będzie znaleźć dobre dla was wyjście. Przede wszystkim ciężarna stażystka nie zostaje automatycznie zatrudniona z uwagi na ciążę, ani też staż nie ulega przedłużeniu. Staż się kończy zgodnie z planem, kończy się w związku z tym i stypendium.
Biorąc pod uwagę fakt, iż ciąża narzeczonej jest zaawansowana, to nawet gdyby znalazła zatrudnienie, mogą być problemy z otrzymaniem świadczeń po urodzeniu dziecka. ZUS jest aktualnie bardzo zaangażowany w walkę z fikcyjnym zatrudnieniem wśród ciężarnych, które popracują kilka, kilkanaście tygodni, a potem korzystają ze świadczeń. Często w takich przypadkach podważa zasadność zatrudnienia.

Powrót