Staż a zamknięcie działalności przez przyszłego pracodawcę

• Autor wątku Autor wątku Natalijka123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Natalijka123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Rozpoczęłam staż w październiku 2015 roku i miał trwać do 7 kwietnia.
Dzisiaj mam 2 dzień wolnego i dowiedziałam się że w środę Mój przyszły pracodawca który zobowiązał się do zatrudnienia mnie na okres 3 m-cy po stażu zamknął działalność :o
Zadzwoniłam do urzędu dla bezrobotnych z którym podpisałam umowę o staż i zapytałam co dalej robić ?! Stwierdzili że pierwszy raz spotykają się z taką sytuacją i sami nie wiedzą co dalej. Czekają na pismo wyjaśniające od Mojego przyszłego pracodawcy które muszą skonsultować z Radcą Prawnym.
Jak może dalej potoczyć się ta sprawa ?
Dodam że jestem w 3 m-cu ciąży i dostałam informację że do pracy na pewno mnie nie przyjmie więc tak naprawdę cała ta sytuacja jest Mu na rękę.Tylko pytanie co ze mną ?

A tak na logikę - jakie widzisz rozwiązanie? Przecież nie możesz być zatrudniona przez nieistniejącego pracodawcę.

To jest dla mnie zrozumiałe. Ale co ze stażem ? Umowę mam z bezrobotnym do 7 kwietnia.

Ostatnia edycja:
Wiem bo dziś do mnie zadzwonił z tą informacją.Dlatego zaraz wykonałam telefon do PUP i niestety nie wiedzą co z tym w chwili obecnej zrobić,ponieważ pierwszy raz spotykają się z taką sytuacją.Czekają na pisemne wyjaśnienia z Jego strony a Ja mam również napisać że straciłam możliwość dalszego kontynuowania stażu. Po otrzymaniu wyjaśnień będą konsultować sprawę z Radcą Prawnym.
Ciekawi mnie czy będę miała do 7 kwietnia czyli do czasu kiedy miałam podpisaną umowę o staż wypłacane stypendium. To nie Ja nie dotrzymałam warunków umowy tylko pracodawca względem PUP

Stypendium otrzymasz do ostatniego dnia odbywania stażu, czyli zapewne do dzisiaj.

Wiesz na telefon to się takich spraw nie załatwia, tak jak mówią w PUP należy napisać oficjalne pismo.

Natalijka123 napisał:
Jak może dalej potoczyć się ta sprawa ?
Staż ulegnie przerwaniu od środy, czyli do wtorku może Pani odbywać staż i stypendium zostanie wypłacone, a z chwilą zamknięcia działalności umowa pomiędzy PUP a organizatorem, która jest podstawą do realizacji programu ulega automatycznemu rozwiązaniu.
Podsumowując, podmiot nie istnieje - nie może być mowy o odbywaniu stażu. Nie bardzo rozumiem, co takiego Pani PUP musi aż konsultować z radcą prawnym, bo sprawa jest oczywista.

Natomiast biorąc pod uwagę, że organizator stażu może niezbyt spiesznie dotrzeć do PUP z informacją o zamknięciu firmy, sugeruję, żeby Pani ze swojej strony również poinformowała na piśmie, aby uniknąć sytuacji pt. "wszyscy wiedzieli, a oficjalnie tak naprawdę nikt".

Witam
Zadzwoniłam i napisałam zaraz w piątek oficjalne pismo do PUP z informacją jak zachował się pracodawca,żeby nie było że nie poinformowałam. Z radcą muszą się skonsultować ponieważ to dla nich pierwszy taki przypadek,odkąd wysyłają kogoś na staż.
Rozumiem że teraz od momentu przerwania stażu zostanie Mi wypłacony zasiłek dla bezrobotnych ,tak jak przyznano go w momencie rejestracji i ciąża nie ma wpływu na jego wypłatę ?.

Ostatnia edycja:
Mam podobną sytuację tyle że to ja jestem pracodawcą. Chciałbym przyjąć znajomą na staż który trwałby 6 miesięcy plus 3 miesiące zatrudnienia. Staż zacząłby się w czerwcu czyli skończyłby się w grudniu, tyle że w listopadzie planuję przekazać firmę żonie. Co wtedy z umową z pup? Chce być fer i zatrudnić później znajomą tyle że czy będzie to możliwe skoro zmieni się właściciel firmy?

annaimateusz1988 napisał:
Staż zacząłby się w czerwcu czyli skończyłby się w grudniu, tyle że w listopadzie planuję przekazać firmę żonie. Co wtedy z umową z pup?
Ale działalność nie zostanie przekazana... tylko zamknięta. A żona będzie prowadzić odrębną firmę. W tej sytuacji wszelkie warunki umowy stażowe z chwilą zamknięcia firmy ulegną rozwiązaniu.
annaimateusz1988 napisał:
Chce być fer i zatrudnić później znajomą tyle że czy będzie to możliwe skoro zmieni się właściciel firmy?
Ale przecież to nie Pan ją zatrudni, bo nie będzie Pan prowadził działalności... A żona, która będzie prowadzić swoją działalność jeśli będzie taka potrzeba może zatrudnić znajomą bez pośrednictwa PUP i bez udziału środków z PUP.

Opiszę podobny problem. Stażysta ma umowę stażową ze spółką cywilną do końca marca. Spółka cywilna zawiesiła działalność z dniem 1 marca. Jednakże każdy ze wspólników prowadzi nadal indywidualną działalność gospodarczą. Czy w takiej sytuacji zobowiązanie z umowy stażowej trwa nadal i obciąża obydwu byłych wspólników spółki cywilnej czy umowa wygasa z dniem 1 marca?

Powrót