staż - absolwent liceum

• Autor wątku Autor wątku mgrztcik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mgrztcik

witam,
jestem tegoroczną maturzystką i planuję w wakacje (4miesiące) podjęcie jakiegoś stażu. Co muszę zrobić? Zarejestrować się w Urzędzie Pracy? Czy ubiegając się o staż w jakiejś renomowanej firmie, którą nie dała ogłoszenia mogę wysyłać meile z CV i listem motywacyjnym? Czy jako tegoroczna maturzystka jestem w ogóle pożądana na rynku pracy? Czy staże zarezerwowane są tylko dla absolwentów studiów?

Jeżeli wybiera się Pani na studia stacjonarne (tzw. "dzienne"), to staż z urzędu pracy raczej w grę nie wchodzi.
Staże z urzędów pracy nie są natomiast "zarezerwowane" tylko dla absolwentów studiów. Pani, jako osoba do 25 roku życia mogłaby być na taki staż również kierowana przez urząd pracy.

Chodzi Ci o możliwość zarobienia?

Jeśli tak, to odpuść sobie staże - to wyzysk. Pójdź do galerii handlowych i znajdziesz pracę za 2 razy więcej..

tak masz rację tylko w cv nie poszczycę się pracą kelnerki lub sprzedawczyni... a taki staż byłby pewnego rodzaju przygodą, zwłaszcza gdyby firma była renomowana....

Czyli pozbawione będzie sensu wysyłanie swojego CV/LM do różnego rodzaju firm bo oni na staż mnie nie przyjmą?

witam za miesiąc skoncze liceum i bede absolewntem , mam pytanie czy jako absolwentowi przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnego ? Słyszałem ze trzeba sie zarejestrowac w urzedzie pracy jako bezrobotny i jezeli wtedy znajde prace to będzie mi wypłacany zasiłek z tego powodu ze sam znalazłem prace ? jak to jest i jak moge to pokolei pozałatwiac prosze o odpowiedz dziekuje i pozdrawaim : )

Na podstawie art. 72 ust. 8 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. Nr 99, poz. 1001, z późn. zm.2)) ogłasza się, że od dnia 1 stycznia 2010 r. wysokość zasiłku dla bezrobotnych, o którym mowa w art. 72 ust. 1 powołanej ustawy, wynosi 717,00 zł. co zrobićzeby dostac ten zasiłek ?

Dominikano napisał:
witam za miesiąc skoncze liceum i bede absolewntem , mam pytanie czy jako absolwentowi przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnego ? Słyszałem ze trzeba sie zarejestrowac w urzedzie pracy jako bezrobotny i jezeli wtedy znajde prace to będzie mi wypłacany zasiłek z tego powodu ze sam znalazłem prace ? jak to jest i jak moge to pokolei pozałatwiac prosze o odpowiedz dziekuje i pozdrawaim : )

Na podstawie art. 72 ust. 8 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. Nr 99, poz. 1001, z późn. zm.2)) ogłasza się, że od dnia 1 stycznia 2010 r. wysokość zasiłku dla bezrobotnych, o którym mowa w art. 72 ust. 1 powołanej ustawy, wynosi 717,00 zł. co zrobićzeby dostac ten zasiłek ?

Dodatek aktywizacyjny przysługuje osobie posiadającej prawo do zasiłku. Żeby móc dostać zasiłek trzeba przepracować w ciągu 18 miesięcy minimum 12 z minimalną krajową pensją..

Nie ma aż tak dobrze..

Powrót