Staż - badania lekarskie w czasie wolnym i praca zmianowa

• Autor wątku Autor wątku ACHN
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ACHN

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Kilka dni temu otrzymałam staż unijny z urzędu pracy, odbywam go w sklepie. Chciałabym zasięgnąć informacji o:

1. Pracy zmianowej na stażu. Pracuję w sklepie na dwie zmiany, pierwsza zmiana od godziny 8:00 do 16:00, druga zmiana od 12:00 do 20:00. O pracy w charakterze zmianowym dowiedziałam się w momencie, gdy pracownik urzędu dzień przed rozpoczęciem stażu pokazał mi jego program. Zostałam postawiona przed faktem dokonanym, nikt ze mną na ten temat wcześniej nie rozmawiał i do tej pory byłam pewna, że staż powinien odbywać się na jednej zmianie. Jeżeli się mylę, bardzo proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.

2. Otrzymałam skierowanie na wstępne badania lekarskie, które z racji podpisanej umowy musiałam wykonać w innym mieście (dojazd busem). Badania te wykonano w pierwszy dzień mojego stażu, który zaczynałam od drugiej zmiany, czyli od godziny 12:00. Badania odbywają się rano, musiałam stawić się na miejscu o 8:00, a z racji dużego opóźnienia (spora kolejka na badania) oraz rozkładu jazdy busów do swojego miasta wróciłam na styk, kilka minut przed rozpoczęciem pracy. Byłam na czczo, nie zdążyłam nic zjeść, umyć się po badaniach (w tym EKG), ani w żaden inny sposób przygotować do pracy, w której musiałam pozostać aż do godziny 20:00. Proszę o informację, czy badania lekarskie powinny zostać wykonane w moim wolnym czasie, czy też w czasie pracy? Jak to wygląda na stażu? Dzwoniąc do urzędu pracy otrzymałam informację, że to pracodawca ustala, kiedy odbywam badania, jednak odnoszę wrażenie, że pracownik urzędu jest w błędzie. Jeżeli się mylę, to i w tym przypadku bardzo proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.

ACHN napisał:
Witam
2. Otrzymałam skierowanie na wstępne badania lekarskie, które z racji podpisanej umowy musiałam wykonać w innym mieście (dojazd busem). Badania te wykonano w pierwszy dzień mojego stażu, który zaczynałam od drugiej zmiany, czyli od godziny 12:00. Badania odbywają się rano, musiałam stawić się na miejscu o 8:00, a z racji dużego opóźnienia (spora kolejka na badania) oraz rozkładu jazdy busów do swojego miasta wróciłam na styk, kilka minut przed rozpoczęciem pracy. Byłam na czczo, nie zdążyłam nic zjeść, umyć się po badaniach (w tym EKG), ani w żaden inny sposób przygotować do pracy, w której musiałam pozostać aż do godziny 20:00. Proszę o informację, czy badania lekarskie powinny zostać wykonane w moim wolnym czasie, czy też w czasie pracy? Jak to wygląda na stażu? Dzwoniąc do urzędu pracy otrzymałam informację, że to pracodawca ustala, kiedy odbywam badania, jednak odnoszę wrażenie, że pracownik urzędu jest w błędzie. Jeżeli się mylę, to i w tym przypadku bardzo proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.

Badania lekarskie powinny odbywać się w czasie pracy, ale skoro nie było takiej możliwości to nie jest to uchybienie. Tego dnia miałaś na II zmianę, a nie można Cię dopuścić do pracy bez orzeczenia lekarskiego. Ponadto w przypadku, gdy przychodnia gdzie Cię skierowano jest w innej miejscowości niż zakład pracy, pracodawca ma obowiązek pokryć także koszty dojazdu.

Powrót