Staż?Bon stażowy? Wiele pytań

• Autor wątku Autor wątku wesnie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wesnie

Znalazłam pracodawce, który przyjmnie mnie na staż. W urzędzie pracy zamierzam starać się o bon stażowy lub staż.
1. Starać się o bon stażowy czy staż? Jaka jest między nimi różnica i które korzsytniejsze dla mnie? Mam 26lat i brak doświadczenia.
2. Sprawozdanie zanosi się do Urzędu Pracy na zakończenie stażu czy co miesiąc? Wypelnia je pracodawca czy stażysta?
3. Czy mogę wysłać liste obecnośći z pieczątką pracodawcy do Urzędu Pracy pocztą poleconym prio.? Liste należy dostarczyć do 5 każdego miesiąca, a ja wysłałabym ją listem już 1 dnia miesiąca.
4. Czy jeśli podam nr konta do wyplaty, oraz będzie można wysłać listę obecności pocztą, to czy będę musiała stawiać się co miesiąc w Urzędzie Pracy? Jeśli tak to w jakim celu? (czytałam, że trzeba złożyć co miesiąc podpis?)
5. Jeśli po stażu nie będę chciała pracować dalej u tego pracodawcy to czy będzie mi groziła jakaś kara(w tym finansowa)?
6. Przepracowany miesiąc liczy się z weekendem? Jeśli po przepracowanym miesiącu należy mi się 2 dni wolne, to czy musze to zglaszać na pismie do urzędu pracy czy wystarczy jak poinformuje pracodawce?

Podłączam się do pytania.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
1. Czy Pani PUP realizuje obie te formy? Czy pracodawca po stażu jest gotów Panią zatrudnić na 6 miesięcy (przy bonie stażowym jest to wymóg)?
2. Na zakończenie. Sprawozdanie wypełnia stażysta, a opiekun stażu je potwierdza własnoręcznym podpisem.
3. Można. Trzeba tylko dopilnować, żeby lista znalazła się w urzędzie najpóźniej 5-go dnia miesiąca.
4. O to trzeba zapytać bezpośrednio w swoim PUP. Będąc na stażu nadal jest Pani osobą bezrobotną, zatem PUP ma prawo zaproponować Pani ofertę pracy czy sprawdzić Pani gotowość do jej podjęcia.
5. A już planuje Pani pracy nie podjąć?
6. Tak, z weekendem. Na dzień wolny musi wyrazić zgodę organizator stażu - w tym celu stażysta występuje z pisemnym wnioskiem do organizatora, a zatwierdzony wniosek należy złożyć do PUP w oryginale wraz z listą obecności na dany miesiąc.

Ostatnia edycja:
Powrót