staz, dni wolne, l4 i urlop

• Autor wątku Autor wątku aguusia88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aguusia88

Użytkownik
Odpowiedzi
179
Witam. Jestem stazystka z orzeczeniem. Musze sie wstawiac na 2 badania lekarskie a terminy mi lekarz okresla w zaleznosci od poprzednich wynikow badan histo. Oba badania sa pod narkoza a ja musze jechac kawal drogi ( 1 dzien zajmuje calosc) na drugi dzien po narkozie i badaniu tez miewam rozne "jazdy". Nawet slyszalam ze lekarz zabrania pracowac na drugi dzien a w zaleceniach zabrania sie obslugiwania maszyn. w pup powiedzieli mi ze wystarczy ze zloze l4. Na termin badan bede sie umawiac w trakcie stazu i sie obawiam czy dobrze zrobie i czy pracodawca nie bedzie miec humorkow ze nie bedzie mial kto robic. Albo ze zamiast l4 wymusi mi wpisanie urlopu abym wiecej w domu nie siedziala. Trudno rozgryzc pracodawce. po cichu pracodawca wymyslil ze przyjde w niedziele a w zamian zabiore sobie jakis dzien tygodnia. co jest juz niezgodne z regulaminem pup bo zaznaczone jest ze nie moge pracowac w dni wolne, swieta i w niedziele. mnie to nie przeszkadza bo wiecej zalatwie spraw w tyg niz w ndziele. juz sie obawiam ze to nie bedzie tylko niedziela ale kazdy dzien swiateczny i wolny. moze bezpodstawnie tak mysle ale nie chce byc wykorzystywana. narzeczony uwaza ze lepiej przymykac oko bo nie dostane pozytywnej opini albo zostane zwolniona pod byle pretekstem (nie wiem na jakiej zasadzie by to bylo). co byscie poradzili na takie sytuacje j/w opisane.

Jesteś na Forum Prawnym, więc otrzymasz poradę zgodną z prawem.
Masz realizować staż zgodnie z zatwierdzonym wspólnie przez pracodawcę i PUP harmonogramem, a nie jak pasuje tobie czy nagle pracodawcy. Jakiekolwiek zmiany w harmonogramie stażu z inicjatywy pracodawcy wymagają zgody PUP.
Jeśli twój stan zdrowia po badaniach uniemożliwia ci pracę, to siłą rzeczy lekarz wystawi zwolnienie lekarskie, więc chyba nie ma co się obawiać jak usprawiedliwić nieobecność na stażu. Ale decyzja o wystawieniu zwolnienia należy do lekarza. Ani ty ani pracodawca nie macie na to wpływu. Na wszelki wypadek w dniu wyjazdu na badania można wystąpić o dzień wolny, a jeśli lekarz stwierdzi w tym dniu niezdolność do pracy, to po prostu będzie zwolnienie.
O ile twoje nieobecności nie zakłócą prawidłowej realizacji stażu i sumiennie będziesz wypełniać swoje obowiązki, nie ma podstaw do przerwania stażu.

Ostatnia edycja:
obawiam sie tylko ze jak nie przystane na warunki pracy w ndz/swieta to moge sie narazic na nieprzyjemnosci. zeby cos zalatwic w tyg np lekarza czy urzad to musze brac wolne a mozna je wykorzystac w przyjemny sposob

No trudno, nie zawsze dzień wolny można wykorzystać na odpoczynek.
A jeśli zgodzisz się na propozycję pracodawcy będziesz brała udział w oszustwie. Twój wybór.

Powrót