staż - dni wolne niepłatne

• Autor wątku Autor wątku SebastianB1989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SebastianB1989

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,
w zeszłym tygodniu rozpocząłem staż, więc nie mam jeszcze prawa do dni wolnych. Problem pojawia się w dniach około świąt majowych, tj. 30kwietnia, 2 i 4 maja, gdyż moja firma stoi. Co mogę zrobić? Prosić Urząd Pracy o dni wolne niepłatne? Jeśli tak, to czy ja mam pisać jakieś pismo w tej sprawie z wyjaśnieniem, czy też organizator stażu? Ile zostanie mi potrącone ze stypendium za to wymuszone wolne? Czy jest może jakieś inne rozwiązanie?

Z góry dziękuję!
Pozdrawiam,
S.B.

SebastianB1989 napisał:
Co mogę zrobić? Prosić Urząd Pracy o dni wolne niepłatne? Jeśli tak, to czy ja mam pisać jakieś pismo w tej sprawie z wyjaśnieniem, czy też organizator stażu? Ile zostanie mi potrącone ze stypendium za to wymuszone wolne? Czy jest może jakieś inne rozwiązanie?
Przede wszystkim zalecam jak najszybciej zalecam konsultacje w tej sprawie z Pana PUP, który wypłaca Panu stypendium.
Moim zdaniem, to nie Pan powinien wnioskować o dni wolne niepłatne, bo to nie z Pana winy jest przestój w firmie. To firma jak najszybciej powinna zawiadomić PUP o takiej sytuacji. Chyba, że firma będzie się ociągać, wtedy już na Pana miejscu poinformowałabym PUP, żeby nie było opóźnień w wypłaci stypendium.
Za jeden dzień to jakieś 33,25 zł brutto. O tyle zostanie potrącone w maju za kwiecień i tyle samo w czerwcu za maj ze względu na to, że maj ma 31 dni, a naliczając stypendium proporcjonalnie przyjmuje się, że miesiąc=30 dni.

Powrót