Staż, dzień wolny

• Autor wątku Autor wątku szymen_25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szymen_25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Jestem na stażu. Mam wyznaczoną wizytę w Urzędzie Pracy na 10 czerwca. Czy po wizycie w UP muszę udać się, jeszcze tego samego dnia, do pracy czy mam ten dzień wolny. Z tego co się orientuję Urząd Pracy musi zapewnić dzień wolny w celu odebrania wynagrodzenia i nie jest on wliczany do dwóch dni przysługujących mi za 30 dni pracy. Dodam że mi środki wpływają na konto, ale po stawieniu się właśnie co miesiąc do Urzędu Pracy.

szymen_25 napisał:
Czy po wizycie w UP muszę udać się, jeszcze tego samego dnia, do pracy czy mam ten dzień wolny.
Oczywiście, że do pracy. Wizyta w PUP nie trwa cały dzień pracy.
szymen_25 napisał:
Z tego co się orientuję Urząd Pracy musi zapewnić dzień wolny w celu odebrania wynagrodzenia i nie jest on wliczany do dwóch dni przysługujących mi za 30 dni pracy. Dodam że mi środki wpływają na konto, ale po stawieniu się właśnie co miesiąc do Urzędu Pracy. szymen_25 jest off-line
??? Pierwsze słyszę, żeby stażysta, który otrzymuje stypendium na rachunek bankowy miałby mieć cały dzień wolny na wizytę w PUP. Skoro PUP wymaga comiesięcznego osobistego stawiennictwa, to należy się do tego zastosować i te godziny ma Pan usprawiedliwione, ale resztę dnia (tzn. godzin pracy) należy przepracować. Analizując sprawę na przykładzie: staż odbywany jest np. od 8.00 do 16.00, zatem w pierwszych kilku godzinach należy odbyć wizytę w PUP, a potem wrócić do pracy. Jeśli wizyta w PUP nie przekracza dziennego wymiaru czasu pracy, to nie widzę powodu, aby uzyskać prawo do dodatkowego dnia wolnego na tę okoliczność.
Żeby nie popaść w nadgodziny proponuję poprosić w PUP o potwierdzenie w jakich godzinach odbyła się wizyta.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź.
Mam jeszcze pytanie odnośnie wysokości wynagrodzenia, czy nie zostało zaniżone i jak ewentualnie obliczać wysokość wynagrodzenia ,,na rękę", mianowicie:
- staż jest finansowany ze środków unijnych (997,40 zł na umowie)
- otrzymałem za pierwszy miesiąc stażu 664,90 zł czyli kwotę obniżonego 80% zasiłku dla bezrobotnych, czy jest to właściwa wysokość wynagrodzenia?

Od kiedy dokładnie odbywa Pan staż?

To pierwszy miesiąc stażu, zacząłem od 11 kwietnia, wpłatę na konto miałem 13 maja.

Stypendium wypłacono prawidłowo tj. w kwocie proporcjonalnej do przepracowanych w kwietniu dni (11-30.04).

Dzięki za odpowiedź, teraz już wiem co i jak.

Powrót