Staż EFES a umowa lojalnościowa

• Autor wątku Autor wątku jjchomik6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jjchomik6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam
Jestem u pewnego Pracodawcy na stażu z urzedu pracy a on wysyła mnie na szkolenie staz konczy mi sie w listopadzie a Pracodawca zobowiazuje mnie umowa lojalnosciowa na 3 lata ze nie moge sie zwolnic w innym przypadku musze mu zwrocic koszty szkolenia czy taka umowa ma podstawy prawne skoro jestem stazysta??

Kiedy pracodawca chce Cię skierować na to szkolenie? Jeszcze w trakcie stażu, czy po jego zakończeniu?

i jeszcze doszukalem sie ze cena szkolenia na ktore pracodawca mnie wysyla wynosi 1800zl(netto) jak podaje nawet na oficjalnej stronie organizator tego szkolenia a na umowie wpiisal 3600 czy to zgodne z prawem ?

Czy odbycie takiego szkolenia w jakikolwiek sposób przewiduje program stażu ustalony pomiędzy pracodawcą a PUP?

Obojetnie ile by nie wpisali to taka umowa jest niewazna
Praca świadczona w ramach stażu nie jest stosunkiem pracy, a pracodawca moze podpisać umowe szkoleniową tylko z pracownikiem (z którym wiąże go umowa o prace)

nie program szkolenia (stazu) nie przewiduje
a jesli po stazu bd chcial dalej z nim wspolpracowac przez jakis okres wtedy umowa bd wazna??czy umowa podpisana przed zawarciem umowy o prace tez jest nie wazna??

Szkoda ze nikt nie zna odpowiedzi na moje pyt:/ :confused:

Kosssz napisał:
Czy odbycie takiego szkolenia w jakikolwiek sposób przewiduje program stażu ustalony pomiędzy pracodawcą a PUP?
jjchomik6 napisał:
nie program szkolenia (stazu) nie przewiduje
Zatem dopóki jesteś na stażu nie masz ani obowiązku ani nawet prawa odbyć szkolenia, które nie zostało przewidziane w programie stażu. Tym bardziej w trakcie stażu podpisywać umowy.

to rozumiem tylko jak podpisze pozniej umowe o prace czy taka lojalka jest wazna??

A dlaczego by nie? Nie ma się co dziwić, że pracodawca chce się zabezpieczyć, aby nie tracić niepotrzebnie pieniędzy na przeszkolenie pracownika, który za chwilę być może mu ucieknie. Dopóki jesteś stażystą nie masz obowiązku jej podpisywać, potem to już Twoja decyzja i Twoja odpowiedzialność.

a jesli zostanie podpisana w trakcie odbywania stazu a dopiero pozniej umowa o prace??

Będzie to bardzo nierozważne i... ewentualnie w sądzie będziesz miał okazję udowodnić swoje racje w przypadku ewentualnych roszczeń pracodawcy.

czyli dosc nie jedno znacznie mozna to traktowac.
wielkie dzieki za odpowiedz;)

jjchomik6 napisał:
czyli dosc nie jedno znacznie mozna to traktowac.
Jesteś osobą dorosłą.... będąc na stażu nie powinieneś jej podpisywać, ale też nikt Ci tego nie zabroni. Żyjemy w wolnym kraju i odpowiadamy za swoje działania. Twoja decyzja-Twoja odpowiedzialność.
PUP nie ma narzędzi prawnych, aby ją unieważnić kiedy sprawa zaczęłaby się, że się tak wyrażę zagęszczać". To może zrobić sąd. Dlatego decydując się na zawarcie takiej umowy w trakcie stażu jest delikatnie mówiąc nierozważne.

Ostatnia edycja:
rozumiem dziekuje za rade podpisywanie jakichkolwiek umow bez wczesniejszego przemyslenia jest nie rozwazne

Powrót