Staż finansowany z Unii a zasiłek dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku Łukasz14
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ł

Łukasz14

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry.

Chciałbym poprosić o poradę, mianowicie chciałbym dowiedzieć się kto ma rację - UP czy mój organizator stażu.

Odbyłem staż trwający 6 miesięcy, podczas jego trwania otrzymywałem stypendium stażowe, które było finansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Stypendium było płatne w miesięcznej wysokości 1.398,22 zł za pełny miesiąc.

Tak przedstawia się zestawienie wypłaconych kwot (za każdy z 6 miesięcy jest takie samo)

kwota stypendium/podstawa naliczania składek - 1.398,22 zł
składka emerytalna - 19,52% - 272,93 zł
składka rentowa - 8% - 111,86 zł
składka wypadkowa - 1,93% - 26,99 zł
Razem stypendium plus składki - 1810,00 zł

Zaraz po ukończeniu stażu przepracowałem w tym samym miejscu kolejne 6 miesięcy otrzymując podobne wynagrodzenie.

Pytanie brzmi: czy przysługuje mi prawo do zasiłku? Organizator stażu twierdzi, że tak.
Urząd Pracy twierdził najpierw, że potrzebuje zaświadczenia o składkach na Fundusz Pracy, później, że nie należy mi się ze względu na to, iż kwota od której są wyliczane składki nie jest kwotą minimalną.

A ja jestem skołowany i sam nie wiem, co mam o tym myśleć. Czy składki nie powinny doliczać się do kwoty uznawanej za minimalną? Byłbym wdzięczny za rozjaśnienie mi tej sytuacji.

Ostatnia edycja:
Ponawiam prośbę, jeżeli w moim poście brakuje potrzebnych danych, chętnie je uzupełnię.

W ustawie o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy czytam, że:

w okresie 18 miesięcy poprzedzających dzień zarejestrowania, łącznie przez okres co najmniej 365 dni:

a) byli zatrudnieni i osiągali wynagrodzenie w kwocie co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę, od którego istnieje obowiązek opłacania składki na Fundusz Pracy, z zastrzeżeniem art. 105; w okresie tym nie uwzględnia się okresów urlopów bezpłatnych trwających łącznie dłużej niż 30 dni,

Na wikipedii czytam, że "Minimalne wynagrodzenie za pracę od 1 stycznia 2015 wynosi 1750 zł brutto."
https://pl.wikipedia.org/wiki/Płaca_minimalna

Tam również czytam, że w Polsce płaca brutto składa się z następujących elementów:

- pensja netto ("na rękę");
- podatki (składki) na ubezpieczenie społeczne — emerytalne, rentowe, chorobowe i zdrowotne (część płacona przez pracownika);
- zaliczka na podatek dochodowy od osób fizycznych.

W związku z tym wydaje mi się, że składki powinny zostać doliczone, co dawałoby kwotę wyższą niż minimalna.

W ustawie jest również napisane, że:

Art. 104c. Pracodawcy oraz inne jednostki organizacyjne nie opłacają składek na Fundusz Pracy przez okres 12 miesięcy, począwszy od pierwszego miesiąca po zawarciu umowy o pracę, za skierowanych zatrudnionych bezrobotnych, którzy nie ukończyli 30 roku życia.

Nie ukończyłem 30 roku życia, więc wydaje mi się, że to mnie obejmuje.

Ostatnia edycja:
Łukasz14 napisał:
czy przysługuje mi prawo do zasiłku? Organizator stażu twierdzi, że tak.
Urząd Pracy twierdził najpierw, że potrzebuje zaświadczenia o składkach na Fundusz Pracy, później, że nie należy mi się ze względu na to, iż kwota od której są wyliczane składki nie jest kwotą minimalną.
Łukasz14 napisał:
W ustawie jest również napisane, że: Art. 104c. Pracodawcy oraz inne jednostki organizacyjne nie opłacają składek na Fundusz Pracy przez okres 12 miesięcy, począwszy od pierwszego miesiąca po zawarciu umowy o pracę, za skierowanych zatrudnionych bezrobotnych, którzy nie ukończyli 30 roku życia.
No właśnie: "Pracodawcy oraz inne jednostki organizacyjne nie opłacają składek na Fundusz Pracy (...) począwszy od pierwszego miesiąca po zawarciu umowy o pracę, za skierowanych zatrudnionych bezrobotnych (...)"
1. Czy podejmując pracę otrzymałeś skierowanie do pracy z PUP? Bo tylko w takim przypadku pracodawca jest zwolniony z obowiązku opłacania składek na FP...
2. Ile brutto wynosiło Twoje stypendium stażowe? Czy Organizator stażu odprowadzał od stypendium składki na Fundusz Pracy? Tylko pod takim warunkiem możemy mówić o prawie do zasiłku dla bezrobotnych.

Ostatnia edycja:
Powrót