Staż i ubezpieczenie

• Autor wątku Autor wątku kingula03
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kingula03

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Jestem obecnie w trakcie stażu. Umowa wygasa mi 1 września, a 2 wyjeżdżam za granicę. W związku z tym nie jestem pewna kilku rzeczy. Czy po wygaśnięciu mojej umowy stażowej muszę zarejestrować się ponownie w urzędzie pracy? Wydaje mi się, że nie do końca, ponieważ we wszystkich dokumentach figuruję jako "osoba bezrobotna", ale słyszałam już tyle opinii, że sama już nie wiem.
I drugie pytanie. W związku z wyjazdem potrzebuję wyrobić tak zwaną "niebieską kartę" w NFZ. Potrzebuję do tego zaświadczenie z urzędu pracy, o tym, że jestem zarejestrowana jako osoba bezrobotna. Czy takie zaświadczenie mogę otrzymać będąc jeszcze na stażu? Czy też muszę czekać aż umowa wygaśnie i załatwiać wszystko 2 września rano?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź! Pozdrawiam serdecznie.

kingula03 napisał:
Czy po wygaśnięciu mojej umowy stażowej muszę zarejestrować się ponownie w urzędzie pracy?
Nie, ponieważ przez cały czas jesteś bezrobotna. Natomiast musisz się wyrejestrować z PUP w związku z wyjazdem za granicę i brakiem gotowości do podjęcia pracy.
kingula03 napisał:
Potrzebuję do tego zaświadczenie z urzędu pracy, o tym, że jestem zarejestrowana jako osoba bezrobotna. Czy takie zaświadczenie mogę otrzymać będąc jeszcze na stażu?
Tak.

Kosssz napisał:
Nie, ponieważ przez cały czas jesteś bezrobotna. Natomiast musisz się wyrejestrować z PUP w związku z wyjazdem za granicę i brakiem gotowości do podjęcia pracy.
Tak.

a czy na pewno zaświadczenie to będzie ważne po zakończeniu stażu? wybacz, że pytam milion razy o to samo, ale chcę się upewnić, że dobrze myślę.

O ważność zaświadczenia z PUP musisz zapytać instytucji jego wymagającej. Na pewno dopóki trwa staż pozostajesz w rejestrze osób bezrobotnych.
Poza tym czy po zakończeniu stażu będzie ono poświadczało prawdę zależy m.in. od tego czy pracodawca zobowiązany jest do zatrudnienia stażysty po stażu.

Ostatnia edycja:
Powrót