Staż imienny a umowa zlecenie

• Autor wątku Autor wątku Pati50501
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pati50501

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam forumowiczów :)
Mam taki oto problem. Złożyłem papiery na staż w szkole i urzędzie pracy. Była komisja w urzędzie pracy i jej nie przeszedłem i nie dostałem stażu ale kazali czekać aż ze szkoły zadzwonią. I był to wniosek imienny bo tylko ja złożyłem papiery. I dziś dostałem ofertę pracy w innym zakładzie na umowie zlecenie i wiąże się to z wyprowadzką do innego miasta. Podejmując tą pracę muszę zrezygnować ze stażu. I co będzie jeśli zrezygnuję? Są jakieś konsekwencje z tym związane?

Jeśli podejmujesz pracę, to nie będzie żadnych konsekwencji. Utracisz status bezrobotnego z uwagi na podjęcie pracy. Pamiętaj tylko, aby twoja umowa dostarczona została do PUP w ciągu 7 dni od jej zawarcia.

Czyli nawet jak to jest staż imienny ze szkoły dotyczący mojej osoby to rezygnując przez podpisanie umowy zlecenie nie będę miał żadnych konsekwencji?

Oczywiście, że nie. Jako osoba bezrobotna masz prawo w każdej chwili podjąć pracę.
Musisz tylko przedstawić w PUP umowę/zaświadczenie od zleceniodawcy dot. podjęcia pracy zarobkowej.

Powrót