Staż na 1/2 etatu

• Autor wątku Autor wątku mamba88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mamba88

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Czy staż można odbyć na 1/2 etatu?
Pracodawca mi proponuje taką opcje, ale chyba sam się nie zna na tym wszystkim, a mnie się wydawało, że staż to normalnie 1 etat.

Czy ktoś może mi potwierdzić lub zaprzeczyć?
Żebym miała jasność

Staż to nabywanie przez bezrobotnego umiejętności praktycznych do wykonywania pracy przez wykonywanie zadań w miejscu pracy bez nawiązania stosunku pracy z pracodawcą. Odbywa się go zatem zgodnie z rozkładem czasu pracy obowiązującym u organizatora i nie można go realizować "na pół etatu". Zresztą na pojęcie "pół etatu" nie istnieje.

Czas pracy stażysty nie może przekraczać 8 godzin na dobę i 40 godzin tygodniowo, a w przypadku stażysty niepełnosprawnego ze znacznym lub umiarkowanym stopniem niepełnosprawności - 7 godzin na dobę i 35 godzin tygodniowo.
Stażysta może odbywać staż w niedzielę i święta, w porze nocnej lub w systemie pracy zmianowej wyłącznie za zgodą Urzędu Pracy i pod warunkiem, że charakter pracy w danym zawodzie wymaga takiego rozkładu czasu pracy.

No ok, tyle, że na wniosku o organizację stażu (przynajmniej w moim urzędzie) pisze "Liczba godzin pracy stażysty ..." ,więc w teorii pracodawca może napisać 4h dziennie i co wtedy? Dostanę "pół" stażowego?

jak pracodawca tak wpisze to nie dostanie stażysty

mamba88 napisał:
na wniosku o organizację stażu (przynajmniej w moim urzędzie) pisze "Liczba godzin pracy stażysty ..." ,więc w teorii pracodawca może napisać 4h dziennie i co wtedy? Dostanę "pół" stażowego?
j-ms napisał:
jak pracodawca tak wpisze to nie dostanie stażysty
Otóż to.
Poza tym mniejsza liczba godzin stażysty musi z czegoś wynikać np. staż w służbie zdrowia, gdzie też pracownicy medyczni zakładów opieki zdrowotnej pracują maksymalnie 7 godzin 35 minut na dobę. Skrócony dzienny wymiar czasu pracy na stażu nie może być widzimisię pracodawcy czy stażysty.

Ostatnia edycja:
Rozumiem, w takim razie pewnie nie dostanę tego stażu, bo pracodawca jak widać nie orientuje się w zasadach, bo chce na 1/2.
Dzięki za odpowiedź.

Powrót