staż na stanowisku w którym mam doświadczenie i kwalifikacje

• Autor wątku Autor wątku YuiHirasawa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

YuiHirasawa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Czy mogę odbyć staż na stanowisku w którym mam już doświadczenie? Byłam zatrudniona jako nauczyciel/opiekun, mam skończone studia pedagogiczne i teraz mam odbyć staż na tym samym stanowisku jednak w innej placówce.

Czy można to jakoś uzasadnić? Jest to gdzieś w prawie zapisane czy raczej jest to Pana przypuszczenie

Tak, w art. 2 ust. 1 pkt. 34) ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy - "staż oznacza nabywanie przez bezrobotnego umiejętności praktycznych do wykonywania pracy przez wykonywanie zadań w miejscu pracy bez nawiązania stosunku pracy z pracodawcą."
Staż jest więc formą nauki praktycznej, zatem nie ma możliwości skierować bezrobotnego w ramach stażu na stanowisko, na którym posiada już doświadczenie zawodowe.

w Przedszkolu są różne stanowiska ale w zasadzie niczym sie one nie różnią, mówie tu o pomocy nauczyciela, wychowawcy czy nauczycielu wspomagającym. W mojej poprzedniej pracy nie było dokładnie określone kim jestem. Była to umowa zlecenie w której moim obowiązkiem było przygotowywanie i realizacja zajęć. Czy urzad pracy nadal bedzie uważał że mam zbyt dużo doświadczenia żeby odbyć staż jako np. pomoc nauczyciela?

YuiHirasawa napisał:
W mojej poprzedniej pracy nie było dokładnie określone kim jestem. Była to umowa zlecenie w której moim obowiązkiem było przygotowywanie i realizacja zajęć.
Czyli to co należy do obowiązków nauczyciela czy pomocy nauczyciela.
W mojej ocenie skierowanie na staż w tym charakterze nie jest możliwe z uwagi na posiadane już umiejętności w tym zakresie.

Dziękuję bardzo za wyczerpującą wypowiedź.

Powrót