Staż "na własną rękę" (nie z UP) - ubezpieczenie? status osoby bezrobotnej?

• Autor wątku Autor wątku ibru
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ibru

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam.

Na początku przedstawię może moją sytuację. Skończyłem niedawno studia, ponieważ nie mam żadnego doświadczenia chciałem odbyć staż. Zarejestrowałem się w UP. Okazało się że UP rozpatruje pozytywnie tylko wnioski z deklaracją późniejszego zatrudnienia (nikła szansa że znajdę takiego pracodawcę). Bez doświadczenia znalezienie jakiejkolwiek pracy w zawodzie graniczy z cudem, dlatego myślę o znalezieniu stażu na własną rękę (bez udziału UP). I tutaj pojawiają się pytania. Czy muszę się wyrejestrować z UP? Co z ubezpieczeniem? Pracodawca ma obowiązek opłacać ubezpieczenie za mnie czy muszę sam o to zadbać?

RE: Staż "na własną rękę" (nie z UP) - ubezpieczenie? status osoby bezrobotnej?

ibru napisał:
myślę o znalezieniu stażu na własną rękę (bez udziału UP).
Kto w takim razie będzie Ci ten staż opłacał? Bo dla pracodawcy organizacja stażu oznacza brak nakładów finansowych za pracę stażysty. Skoro nie chcesz w to angażować PUP, to kto Ci ma płacić za odbywanie stażu?

Ostatnia edycja:
RE: Staż "na własną rękę" (nie z UP) - ubezpieczenie? status osoby bezrobotnej?

Z tymi bezsensownymi regułami panującymi w UP nie widzę możliwości załatwienia stażu przez UP. Dlatego jeśli to w ogóle jest w praktyce możliwe (i jeśli znajdę odpowiednie miejsce) chciałbym trochę popracować za darmo. Lepsze to niż siedzenie bezczynnie w domu i cieszenie się że UP opłaca mi ubezpieczenie. Zastanawiam się jednak co na to UP.

Powrót