Staż - nie chce przedłużyć - pytanie.

• Autor wątku Autor wątku almirith
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

almirith

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Jestem stazysta od paru miesiecy z urzedu pracy, dokladnie od czerwca tego roku, umowa tako jaka jest do grudnia takze tego roku.

Wielu stazystow stwierdza fakt ze tam gdzie go odbywaja nie ma co robic, przyznaje racje gdyz jestem jednym z nich. Moja praca wyglada tak: przychodze do pracy, siedze na stanowisku, mam komputer, od czasu do czasu dostawalem jakas robote, jednak glownie siedze na tym komputerze i siedze na internecie.

Nie dogadywalem sie z opiekunem, oczywiscie wylacznie z jego strony gdyz ja sie zachowywalem jak zolneiz i wykonywalem rozkazy bez gadania.

Cieszylem sie ze ten staz jest polroczny, ze od nowego roku nie bede musial sie denerwowac. Niedawno informowali ze malo komu przedluza staz, jakos mnie to nie ruszylo. Dzisiaj nagle sie dowiedziale ze mozliwe ze przedluza i nie wiadomo na ile.

Teraz konkretne pytanie, czy moge zrezygnowac z przedluzenia stazu? Czy sa jakies konsekwecje jak w przypadku przerwania stazu czy tez nie ma problemu i moge go zakonczyc zgodnie z ustalonym terminem bez przedluzania.

No coz, to nie moja wina ze nie maja pieniedzy na meble, siedze na czym sie da, a i podgrzewa kiedy jest chlodniej.

A troche bardziej powaznie to powinno brzmiec tak:

"Wielu stazystow stwierdza fakt ze tam gdzie odbywaja staz, nie ma co robic, przyznaje im racje, gdyz jestem jednym z nich. Moja praca wyglada tak: przychodze do pracy, siedze przy stanowisku, mam komputer, od czasu do czasu dostaje jakas robote (zazwyczaj 5 minutowa lub krotsza), jednak glownie korzystam z komputera i serfuje z nudow po internecie internecie."

Zeby nie kulo, to zedytowal bym temat, niestety nie widze takowej mozliwosci. Pozdrawiam i prosze o wyrozumialosc. :D

Potwierdzam w wielu miejscach niestety staz tak wygląda...

Swoje uwagi należy zgłosić do PUP, posiłkując się nimi urząd może odmówić podpisania umowy o staż z takim stażodawcą.

Ja też jestem na stażu ze środków unijnych mo staz odbywa się jak najbardziej ok mam dużo pracy wiele się juz nauczyłam i dużo jeszcze mogłabym i chciałabym. Pracodawca jest ze mnie zadowolony i chciałby abym dostała przedłużenie stażu . Wysłałam wniosek do PUP ale oczywiście odmówili cyt: Program stażu realizowany w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego nie przewiduje innego terminu zakończenia projektu od zawartego w umowie. Dodam że staż został zawarty na 6 miesięcy. Czy mam jakąś możliwość aby zostać w tym zakładzie? Proszę bardzo o odpowiedz.

Czy mam jakąś możliwość aby zostać w tym zakładzie? Proszę bardzo o odpowiedz.
Tak, jeśli po zakończeniu stażu pracodawca zaproponuje zatrudnienie.

A jeżeli nie zaproponuje bo woli przyjąć następną stażystkę która będzie pracować za darmo przez następne pół roku... i tak od kilku dobrych lat. I nic się z tym nie da zrobić bo biuro pracy skieruje nowe stażystki pomimo że nikogo pracodawca nie przyjął a przewineło się już kilkanaście osób.POZDRAWIAM Jak ktoś wie co w takim przypadku zrobić napiszcie.:mad:

Powrót