staż pilne

• Autor wątku Autor wątku adzik225
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adzik225

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam.
Mam poważny problem a mianowicie. Dostałam skierowanie na staż z urzedu pracy. Poszłam do pracodawcy na rozmowe i powiedziano mi ze jak wykonam badania to mnie przyjmą. Problem pojawił sie później bo urzęd pracy nie finansuje badań sanepid i lekarza medycyny pracy prawdopodobnie nie maja na to przeznaczonych środków. A gdy rozmawiałam z pracodawca pozniej powiedziano mo że nie zaplaca mo za badania. Wiec kiedy termin skierowania dobiegal konca poszlam do urzedu i pani tam powiedziala ze jak ich nie mam jak wykonać to pracodawca ma mi napisać brak badań i ze z tego powodu mnie nie przyjmuje. Więc zadzwonilam chwile temu do tej pani a ona sie na mnie perfidnie wydarla ze kombinuje ze nie chce isc do pracy ze ona moglaby zaplacic za sanepid czy jakos tak ale ze musialaby mieć pewnośc ze dlugo popracuje. Natomiast ja mialam skierowanie na przyuczenie wiec nawet nie mam pewnisci ze jak tam pojde to czy sobie poradze w tej pracy itd. I kazala mi isc do urzedu zalatwiac i dowiedzieć sie o nazwisko pani z ktora rozmawialam ktora mi powiedziala ze ma tamta napisac brak badan. Moglby ktoś mi doradzić co zrobić w takiej sytuacji bo ja naprawde nie mam na tyle pieniedzy żeby wykonac sanepid i jeszcze lekarz medycyny pracy do którego nie dostalam skierowania :( utrzymuja mnie rodzice i sa w trudnej sytuacji i naprawde nie mam pojecia co robic sytuacja mnie zalamala gdyz nie jestem przyzwyczajona ze ktos na mnie krzyczy biorac pod uwage ze ja nikogo nie obrazilam i bylam mila. Prosze o jakies porady :)

Posługuj się proszę konkretnymi nazwami urzędnik, organizator stażu/pracodawca bo czytałem 3 razy i nadal nie jestem pewny czy dobrze rozumiem.

Staż oznacza nabywanie przez bezrobotnego umiejętności praktycznych do wykonywania pracy przez
wykonywanie zadań w miejscu pracy bez nawiązania stosunku prac

Zatem żadne doświadczenie nie jest wymagane, to ty masz się nauczyć nowych umiejętności.

Poszłaś ze skierowaniem na staż do organizatora i co? Zobowiązany był je wypełnić przy tobie czy przyjmuje na staż, jak nie to wskazać króciutko dlaczego nie przyjmuje.
Napisał coś?

Jeżeli nie da się normalnie rozmawiać z organizatorem i pracownikiem urzędu to należy opisać całą sprawę.

Przed podjęciem stażu, stażysta zobowiązany jest tak samo jak pracownik przejść odpowiednie badania które potwierdzą jego zdolność lub niezdolność do wykonywania określonej pracy.

....a skierowanie na te badania wydaje pracodawca, tak jak i pokrywa koszt tych badań. Wyjątek stanowi sttuacja kiedy PUP posiada na ten cel środki, ale jeśli nie (tak jak w tym przypadku) obowiązek skierowania na badania i opłacenia ich spoczywa na organizatorze/pracodawcy.

Powrót