staz po stazu

• Autor wątku Autor wątku ewusia1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewusia1988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
witam jestem obecnie na końcówce stażu, wykorzystuje skumulowane dni wolne. obecnie up przyjmuje wnioski o organizacje stażu. czy w takiej sytuacji jeśli znajdę pracodawce może on na mnie złożyć wniosek o staż? czy ewentualnie mogę napisac o przedłużenie stażu u obecnego pracodawcy?

ewusia1988 napisał:
czy ewentualnie mogę napisac o przedłużenie stażu u obecnego pracodawcy?
Możesz, a czy Twoja prośba zostanie uwzględniona... to już decyzja starosty/dyrektora PUP w zależności od możliwości finansowych. To, że PUP posiada nowe środki na nowe staże, nie oznacza, że może z tych środków przedłużać stare. Ale próbuj. Pamiętaj, że taką samą prośbę musi złożyć Twój obecny organizator stażu.
ewusia1988 napisał:
czy w takiej sytuacji jeśli znajdę pracodawce może on na mnie złożyć wniosek o staż?
Złożyć może, nie musi "Ciebie otrzymać". Należy przede wszystkim skonsultować się z PUP czy możesz odbyć staż od razu jeden po drugim. Kwestia ta nie jest powszechnie uregulowana i decyzja o skierowanie ponownie bezrobotnego na staż należy do konkretnego starosty/konkretnego PUP. Pytaj w swoim PUP.

Ostatnia edycja:
z tym przeduzeniem to chyba nie bardzo. bo teraz czytam ze staze sa z srodkow panstwowych a mozj staz byl z srodkow UE? czy mam racje?

No raczej nie. Moim zdaniem w ogóle nieracjonalne jest przedłużanie "starych" staży z nowej puli środków przeznaczonych na nowe programy aktywizacyjne w nowym roku budżetowym. Ale PUP-y postępują różnie (na własne ryzyko czy też wg. uznania), także nie jest to absolutnie wykluczone.
Osobiście bardzo wątpię w powodzenie tego pomysłu, ale nie ja tutaj decyduję. Jak już wyżej wspomniałam skonsultuj się w tej kwestii ze swoim PUP. Tylko tam otrzymasz rzetelne informacje.

Powrót