staż - poza miejscem pracy

• Autor wątku Autor wątku Matuss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Matuss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
ostatnio zmieniła mi się szefowa, która jest nauczycielem. Sam odbywam staż (konserwator) w schronisku młodzieżowym. Ostatnio zostaję wysyłany do szkoły publicznej w tej samej miejscowości do robót fizycznych. Wydaje mi się to nie w porządku, bo jeżeli mam odbywać staż w schronisku i tak jest napisane w papierach to tak ma być. Ze szkołą mamy tyle wspólnego, że wysyłany jest na tylko katering z kuchni. Jeżeli coś mi się tam stanie to urząd pracy mi powie, że miałem pracować w schronisku... Powiedzcie mi czy mam rację, bo nie mam zamiaru na to dłużej przystawać.

Szanowny Panie Matuss,
z opisanego przypadku wynika, ze Dyrekcja Ośrodka, w którym powinien odbywać Pan staż wykorzystuje Pana do innych celów niż określono w Umowie pomiędzy Panem a Dyrekcją.
W związku z tym, iż nie mam pełnej informacji co do zapisów umowy, nie mogę jednoznacznie stwierdzić, czy Pana przełożona nie łamie przepisów umowy. Z powyższego wynika, że winien Pan odbywać praktykę w Schronisku Młodzieżowym. Może Pan jednak wykonywać pracę na rzecz szkoły, jeżeli w umowie zostały określone " inne czynności, które są następstwem polecenia przełożonych" .
Pozdrawiam :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Przede wszystkim ustal/dowiedz się, najlepiej w PUP jak w umowie uregulowane jest miejsce świadczenia stażu. Jeśli jest wskazane, że ma to być schronisko, to w grę absolutnie nie wchodzi świadczenie stażu gdzie indziej... i to jeszcze na innym stanowisku, gdzie zakres czynności nie pokrywa się z ustalonym programem stażu.

Jeśli PUP potwierdzi Twoje wątpliwości należy oficjalnie zawiadomić PUP o niezgodności realizowanego faktycznie stażu z umową. A PUP ma obowiązek zareagować.

Tak potwierdzili, że mam odbywać staż w schronisku. Natomiast od dyrekcji dowiedziałem się, że to, że jestem również w szkole zostało uzgodnione z wójtem gminy...

Wójt w takim razie powinien i ma obowiązek wystąpić do PUP o zgodę, a nie sam decydować. Wójt tutaj nie jest organem decyzyjnym, a Starosta... w praktyce PUP, który działa z upoważnienia Starosty.
Może najpierw porozmawiaj rzeczowo z pracodawcą na temat uregulowania zmian w stażu (jest to dopuszczalne za zgodą PUP), jeśli natomiast będzie twardo obstawiał swoje stanowisko i "podpierał" się decyzją wójta, to możesz śmiało poinformować, iż wójt co najwyżej może wystąpić/poprosić o zmiany w Twoim stażu Starostę/PUP, a nie sam decydować.
Zmiany warunków stażu muszą być wprowadzone aneksem do umowy zawartej pomiędzy pracodawcą a PUP, o czym powinieneś zostać oficjalnie poinformowany.

Ostatnia edycja:
Powrót