Staż - prawa organizatora-pracodawcy

• Autor wątku Autor wątku pe1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pe1990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
od 2 miesięcy jestem na stażu w sklepie spożywczym. Powinnam pracować 40 godzin tygodniowo, ale ostatnio wygląda to tak, że często zdarza się iż ktoś pójdzie na zwolnienie/jest większy ruch etc. i z tego powodu kierownictwo nie pyta, a informuje mnie, że w np. bieżącym tygodniu mam pracować 6 dni, a w przyszłym będę za to miała wolne dwa - za ten i za wtedy bieżący. Tylko, że mi to wcale nie odpowiada - wiadomo, że czasem ja też mam coś do załatwienia i co co gorsza czasem coś zaplanuję, bo obiecują mi dzień wolny, a potem coś wypada i muszę przyjść, nie obchodzą ich moje plany. Jednym słowem zatykają mną wszystkie dziury, które robią ich pracownicy.
Czy tak można? Proszę o pomoc.
Dodatkowo chciałabym wiedzieć czy np. przy oddawaniu listy mogę prosić urząd o ksero mojego programu stażu? Chciałabym dokładnie sprawdzić czy nie za wiele dają mi obowiązków.

Ostatnia edycja:
Nie można jeśli PUP nie wyraził zgody na inny rozkład czasu pracy niż 40h w tygodniu. Zgłoś sprawę do PUP i poproś o interwencję.

Witam mam powazny problem prosze o porade.Jestem po ukonczonym kursie na stanowisku kasjer-sprzedawca na ktory zostalam skierowana z PUP jest to program specjalny. Po ukonczonym kursie mialam dostac propozycje stazu na w-w stanowisku ,odbylam tez dwutygodniowa praktyke w sklepie spozywczym w ktorym mialam zostac na stazu jednak iz ze wzgledu na to ze czwartym dniu wykladania przez 8 godz towaru doznalam postrzalu kregoslupa niestety zmuszona bylam skorzystac z L4 poniwaz calkowicie nie bylam zdolna do pracy jednak w ostatni dzien praktyki musialam wrocic na sklep zeby uzyskac dokument ukonczenia kursu.mialam tam zostac na stazu ktory mi sie nalezy ale kierowniczka juz ze mnie zrezygnowala.Obecnie nie mam stazu nigdzie poniewaz mam trudnosci ze znalezieniem go a szkulam na wlasna reke nie tylko przez PUP ktory tez nie nie ma na dzien dzisiejszy nic mi do zaoferowania Dostalam propozycje stazu z PUP w restauracji w kuchni jako pomoc kuchenna ale dobrze wiem ze nie bede tam miala stycznosci z kasa fiskalna czyli powiem prosto bylabym tam na zmywaku a wcale tego nie chce poniwaz chce skorzystac z tego kierunku na jaki sie wybralam wiec mam pytanie czy PUP musi mnie skierowac na obojetnie jaki kierunek stazu zebym tylko zaliczyla ten staz mimo tego iz jeszcze raz chce podkreslic interesuje mnie tylko staz na stanowisku takim jakim ukonczylam kurs jakie sa moje prawa co ze stypendium groza mi ze mnie wyrejestruja z PUP jezeli nie znajde stazu

napisalam ten post z nadzieja ze ktos mi odpowie ! jeszcze raz prosze o porade dziekuje

Program specjalny to zespół działań aktywizacyjnych mających na celu dostosowanie posiadanych lub zdobycie nowych kwalifikacji/umiejętności zawodowych przez osoby bezrobotne znajdujące się w szczególnej sytuacji na rynku pracy. Oznacza to, że działania te muszą mieć swój cykl, w tym przypadku rozumiem, że jest to szkolenie i staż. Zatem skoro szkolenie zorganizowano w zakresie obsługi kasy fiskalnej, to i staż musi mieć ten sam zakres. Nie widzę więc możliwości, abyś mogła odbyć staż jako pomoc kuchenna, której zakres czynności nie pokrywa się z zakresem uprzedniego szkolenia. Program specjalny nie miałby wtedy sensu.
Anita0707 napisał:
groza mi ze mnie wyrejestruja z PUP jezeli nie znajde stazu
Ale kto? PUP? Dlaczego w przypadku realizacji programu specjalnego każą Tobie szukać stażu i uzależniają od jego znalezienia posiadanie przez Ciebie statusu bezrobotnego? Poza tym nie ma podstaw, aby Cię karać wyrejestrowaniem za to, że zachorowałaś a pracodawca nagle zmienił zdanie. Coś mi tu nie gra.

Ostatnia edycja:
Powrót