Staż Problem z Pracodawcą

• Autor wątku Autor wątku Grynio90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grynio90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Zostałem skierowany na staż z Urzędu Pracy, który przerwałem po miesiącu z powodu podjęcia pracy w innej firmie. Od pracodawcy u którego odbywałem staż dostałem ubranie robocze. Po przerwaniu stażu ubranie zostało zwrócone. Pracodawca jednak uważa, że za ubranie które było używane powinienem zapłacić i przysłał mi rachunek . Zwrot kosztów argumentuje ty, że firma poniosła koszty i tego ubrania nikomu już nie wydadzą. I co ja mam w takim wypadku zrobić? Wydaje mi się że to pracodawca powinien ponieść koszty. W Urzędu Pracy powiedziano mi, że nigdy nie było takiego problemu i nie wiedzą co z tym zrobić, a pyzatym to już nie jestem zarejestrowany w UP to ich nie dotyczy.

Ubranie robocze należy do pracodawcy, rozliczyłeś się z niego poprawnie i nic nie musisz płacić.
Art. 237^7. § 1. Pracodawca jest obowiązany dostarczyć pracownikowi nieodpłatnie odzież i obuwie robocze, spełniające wymagania określone w Polskich Normach:
1) jeżeli odzież własna pracownika może ulec zniszczeniu lub znacznemu zabrudzeniu;
2) ze względu na wymagania technologiczne, sanitarne lub bezpieczeństwa i higieny pracy.

Ubranie nieużywane zostało rozliczone, ale używanego nie chcą rozliczyć choć zostało w zakładzie pracy. Twierdzą że to ja mam ponieść koszty i jak zapłacę to mi go wydadzą, ale ja go nie chcę. I co z rachunkiem który został wystawiony?

Grynio90 napisał:
Twierdzą że to ja mam ponieść koszty i jak zapłacę to mi go wydadzą, ale ja go nie chcę
Odzież robocza jest własnością pracodawcy nieodpłatnie dostarczaną pracownikowi. Po rozwiązaniu stosunku pracy należy się z tej odzieży rozliczyć, co uczyniłeś zwracając ją. Nic nie płać. Pracownik nie może ponosić kosztów prowadzenia działalności.

Ostatnia edycja:
Powrót